Идентификация



Община Панагюрище


Уважаеми жители и

гости на община Панагюрище,

Април 1876 г. винаги ще ни напомня за високата цена на нашата свобода - изстрадана и платена с живота на хиляди българи.

Историческата съдба отрежда на Панагюрище да бъде център на борбата  в IV революционен окръг. Както пише летописецът,  градът се превръща в „кратера на димящия се вулкан”.

От Панагюрище към селищата на IV революционен окръг политат куриери, които разнасят огнената Прокламация към българския народ. „О, българино! Докажи, че живееш и ти, покажи как знаеш да цениш скъпата свобода...”

Днес, в дните на 148-та годишнина от славната Априлска епопея, ние за пореден път скланяме глава пред смайващия героизъм на предците си и се опитваме да преоткрием и преосмислим свободата като висша ценност.

Днес ние отново се прекланяме пред всички загинали за нашата свобода и с вяра в силата на българските дух и енергия гледаме напред. Нека работим вдъхновено и с постоянство, нека всички – независимо от политическите си убеждения - намерим сили  и да поставим България над всичко, за да пребъде тя през вековете!

Слава на героите на Април 1876-та година!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

Петър  Каменски,

ВрИД кмет на община Панагюрище




file icon pdf КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ МАЙ 2024 година