Община Панагюрище

 

 

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,

ПРОСВЕТИТЕЛИ И ДУХОВНИЦИ,

ТВОРЦИ И ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА,

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ,

 

Нека да е честит празникът на Словото, на Духа, на Културата!

Празник на славянската писменост, на духовното извисяване и стремежа към усъвършенстване чрез наука и култура. Празник на Светите равноапостоли и духовни съпокровители на Европа – братята Кирил и Методий. На тяхното дело – високохуманно, служещо на великата общочовешка идея за равенство между народите. Дело, променило духовната история на България, на славянството, на Европа и на света.

В навечерието на 24 май, нека си пожелаем обществото ни да не забравя, че най-сигурната инвестиция е в образованието и науката, че истинското израстване на личността започва от ученическия чин, от първата прочетена книга. Да си пожелаем да съумеем да съхраним мъдростта на словото, силата на познанието, величието и безсмъртието на българския език и култура! Да си пожелаем в днешно време да говорим не само за опазване на духовността ни, а и за нейното развитие! Да си пожелаем Вяра и стремеж към нови знания и духовно израстване!

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

НА МНОГАЯ ЛЕТА!

НИКОЛА БЕЛИШКИ

КМЕТ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ


 


 

 

 

 

 

 

 

 

ДОБРЕ ДОШЛИ В ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ

 

Панагюрище e град, съчетал щедри природни дадености, уникално културно-историческо наследство и богати традиции с модерна инфраструктура, предприемаческа активност и икономически потенциал.

Панагюрище е град, познат още от древността. Тук през 1949 година е открито световноизвестното Панагюрско златно съкровище, уникален паметник на тракийската култура и цивилизация.

Мощният духовен и икономически подем през Възраждането превръщат Панагюрище в център на Априлското въстание през 1876 година, когато градът за десет дни е столица на България. Паметно място за всеки българин е и близката местност Оборище, където през април 1876 г. се провежда Първото българско велико народно събрание и фактически се заражда българската демокрация и парламентаризъм.

Панагюрище е град – светиня, който пази и до днес жив духа на българщината. Впечатляваща е “огърлицата” от възрожденски къщи, които съхраняват национални реликви от Априлската епопея и "най-българското време". Уникални културно-исторически и архитектурни паметници са и трите панагюрски църкви.

В града се намира и единствената в България Геомагнитна обсерватория към БАН.

Панагюрище е град с неповторима атмосфера и дух, който днес уверено гради съвременната си визия и все повече се утвърждава като модерен и атрактивен туристически център.