Община Панагюрище

Уважаеми жители на община Панагюрище,

 

На Великден изричаме своята съкровена молитва за здраве и за спасение. Молим Бога за благословение за себе си и за обичаните от нас хора. Повече от всякога се връщаме към изконните човешки добродетели – покаяние, прошка, доброта и великодушие, милосърдие, вяра в Бога и неговата съзидателна сила.

Нека не само на този ден мислим за ценностите, които ни обединяват. Нека бъдат смирени душите ни. Да даряваме и получаваме обич и подкрепа. Да благодарим за малките радости в забързания ни ден.

Да съхраним вярата в чудото на Възкресението! Да запазим добротата в себе си и стремежът към разбирателство!

Желая на всички здраве и благодат, радост и обич да изпълват сърцата и домовете ни!

 

ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!

 

Никола Белишки

Кмет на община Панагюрище

 


 

 


 

НА ФОКУС

Графици по ВИК проекта

 

 

 


 

ДОБРЕ ДОШЛИ В ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ

 

Панагюрище e град, съчетал щедри природни дадености, уникално културно-историческо наследство и богати традиции с модерна инфраструктура, предприемаческа активност и икономически потенциал.

Панагюрище е град,  познат още от древността. Тук през 1949 година е открито световноизвестното Панагюрско златно съкровище, уникален паметник на тракийската култура и цивилизация.

Мощният духовен и икономически подем през Възраждането превръщат Панагюрище в център на Априлското въстание през 1876 година, когато градът за десет дни е столица на България. Паметно място за всеки българин е и близката местност Оборище, където през април 1876 г. се провежда Първото българско велико народно събрание и фактически се заражда българската демокрация и парламентаризъм.

Панагюрище е град – светиня, който пази и до днес жив духа на българщината. Впечатляваща е “огърлицата” от възрожденски къщи, които съхраняват национални реликви от Априлската епопея и "най-българското време". Уникални културно-исторически и архитектурни паметници са и трите панагюрски църкви.

В града се намира и единствената в България Геомагнитна обсерватория към БАН.

Панагюрище е град с неповторима атмосфера и дух, който днес уверено гради съвременната си визия и все повече се утвърждава като модерен и атрактивен туристически център.