Идентификация



Ръководството на община Панагюрище поздрави самодейците от Народно читалище Виделина – 1865 за последните им отличия, а фондация ги награди с творческа почивка Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

В поздравителен адрес Кметът на община Панагюрище Никола Белишки и неговите заместници Галина Матанова и Георги Павлов изказаха своите сърдечни пожелания към самодейците от Смесен хор и Вокална група “Радеан” при Народно читалище „Виделина – 1865“ за нови творчески успехи и отличия при бъдещите им участия в конкурси на национално и международно ниво.

От средата на месец октомври до сега Смесеният хор и Вокална група „Радеан“ с диригент и художествен ръководител Анета Калпакова взеха участие и се представиха достойно в три престижни фестивала.

В периода 11 - 13 октомври, във Варна се проведе ХІХ Национален фестивал “Листопад на спомените”, наричан още „Олимпиада на духа“. В него взеха участие над 2000 участника от общо 206 състава, които се състезаваха три поредни дни в рамките на 9 конкурсни концерта с представяне на автентични и обработени народни песни, стари градски песни и шлагери, хорови изпълнения на патриотични и туристически маршове. Смесеният хор и ВГ „Радеан” към читалище „Виделина-1865” представиха достойно и гордо Панагюрище. С много заряд и патриотизъм хорът изпълни песните „Един завет” и „Родино мила”, а вокалната група - нежните песни „Балалайка” и „Индонезия”. Авторитетното жури с председател доц. Костадин Бураджиев –преподавател в АМТИ, Пловдив и главен диригент на Академичния народен хор и членове вокалният педагог Нели Божова, естрадният изпълнител Теди Генев и актьорът от ДТ “Стоян Бъчваров” Пламен Георгиев оцениха високо стила на пеене, репертоарния подбор и визията на хора и групата. Фестивалът завърши с внушителен Гала концерт на 13 октомври, на който финалното изпълнение на панагюрския хор изправи публиката в Двореца на културата и спорта във Варна на крака – една награда, която нито едно жури не присъжда.

Няколко дни по-късно самодейците от панагюрското читалище взеха участие на XIII Фестивал на патриотичната песен «Сребърни чучулиги» и X Фестивал на фронтовата песен “Альоша” в София. В конкуренция с над 1000 участници от колективи и солови изпълнители от различни градове и региони на България, на възраст от 6 до 94 години, Смесеният хор и ВГ „Радеан” отново показаха своите умения и качества, този път при изпълнение на руски песни. Публиката и журито в състав фолклористът и музиковед проф. Михаил Букурещлиев, музиковедът композитор и диригент проф. Стоян Ангелов, композиторите Кирил Икономов и Андрей Дреников и лауреатът на редица фестивали за руски песни Калина Диханова аплодираха на крака и с възгласи „Браво!” изпълненията на панагюрци. Кирил Икономов неочаквано и емоционално стисна ръцете на хористите и лично ги поздрави с думите „Вие сте национална гордост и богатство!”. Той изяви готовност и желание да работи за популяризиране на панагюрските таланти в страната и чужбина. Въпреки, че резултатите от класирането все още не са огласени, панагюрският хор и ВГ „Радеан” получиха официална покана от журито за участие в Гала концерт на 7 декември в София.

За успешното им представяне, Фондация „Устойчиво развитие за България” подари на всички членове на Смесен хор и Вокална група „Радеан” седемдневна творческа почивка от 14 до 20 ноември в Курортен комплекс „Камчия”. Там те ще вземат участие във форум за международен културен обмен на славянските държави – „Славянски мир”в рамките на който са включени срещи с други творчески колективи, композитори и преподаватели от музикалната академия, екскурзии, концерти, изложби и други.

Преди броени дни с успех се увенча участието на панагюрските хористи в още един пореден фестивал, проведения в Пловдив на 3 ноември ХІ Национален фестивал “Слава вам, будители!”. Фестивалът се повежда по традиция в началото на месец ноември и е посветен на Деня на народните будители. В него участие взимат състави от различни краища на страната ни, а хористите от Народно читалище „Виделина – 1865“, град Панагюрище винаги са едни от най-желаните гости.

Последно променен на Понеделник, 11 Ноември 2013 10:07