Идентификация



Днес официално бе направена първата копка по проект за ВиК сектора в град Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Днес в Панагюрище официално бе даден старта на строително-монтажните работи по проект “Изпълнение на Интегриран инвестиционен проект във ВиК сектор за град Панагюрище, община Панагюрище”, който се изпълнява по приоритетна ос 1 на Оперативна програма “Околна среда 2007-2013 г.” по процедура с референтен №BG161PO005/10/1.11/02/16 “Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации с над 10 000 екв.ж.” на обща стойност 57 077 341, 54 лева.

 

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки, представителят на Управляващия орган на оперативна програма „Околна среда” Спиридон Александров, представителят на фирмата изпълнител – ДЗЗД „Аква Груп 99” Светлин Стойчев и управителят на “В и К – П” ЕООД, Панагюрище Марин Вулев направиха символичната “първа копка”.

Официалната церемония започна точно на обед с тържествен водосвет, отслужен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия протоиерей Атанас Манолов.


Кметът на община Панагюрище Никола Белишки се обърна към гостите и жителите на града с думите: “За мен е огромна чест и удоволствие в днешния светъл ден, в който ние празнуваме Вяра, Надежда, Любов и Мъдростта – тяхната майка София, да направим символична първа копка на един толкова дългоочакван проект - подмяната на В и К мрежата в град Панагюрище.” Господин Белишки припомни част от историята на проекта с дългия и труден път, извървян в продължение на четири години, за да се стигне до подписването на Договора за изпълнението му на 14 септември 2012 година. Той маркира и очакваните резултати от реализацията на проекта – отремонтиране на повече от половината от водопроводната мрежа в града, възможност за изграждане на колектори, чрез които да се подобри и околната среда. След приключване на проекта и доизграждане на пречиствателната станция в Панагюрище ще се постигне повишаване качеството и условията на живот на жителите на града и общината. Кметът на общината отправи благодарност към предишното Правителството на Република България с Министър-председател Бойко Борисов, към бившия Министър на околната среда и водите Нона Караджова и нейния заместник Ивелина Василева, към настоящия Министър на околната среда и водите Искра Михайлова, както и към експертите, които се отнесоха изключително отговорно към проблемите на община Панагюрище. “На последно място, но не и по значение, отправям благодарност към всички експерти в Общинска администрация - Панагюрище, които работят за реализирането на този важен за общината ни проект. Не случайно сме избрали тази дата. Нека по пътя, който имаме да извървим и занапред вярата, надеждата и любовта бъдат винаги наши спътници, но да не ни напуска и мъдростта на София” – каза в заключение г-н Никола Белишки.

От своя страна г-н Спиридон Александров – представител на Управляващия орган на оперативна програма „Околна среда”, заяви, че това е 129-я проект във водния сектор по програмата за страната ни, а днес даваме началото на един изключително важен проект за община Панагюрище. Сложен проект, който е защитен успешно пред Управляващия орган на оперативна програма „Околна среда” и ще се реализира в рамките на по-малко от две години. Г-н Александров и представителят на фирмата изпълнител ДЗЗД „Аква Груп 99” Светлин Стойчев апелираха към разбиране и толерантност от страна на жителите на града в следващите девет месеца, през които ще се извършват ремонтните дейности по изпълнение на проекта.

На събитието присъстваха народните представители от 42-то Народно събраие на Република България Дончо Баксанов и Христо Калоянов, заместник-кметовете на община Панагюрище Галина Матанова и Георги Павлов, директорът на РИОСВ - Пазарджик Велина Витекова, общински съветници от Общински съвет - Панагюрище, кметове на населени места от общината, представители на фирмата изпълнител и надзора, жители на града и община Панагюрище.

Последно променен на Вторник, 17 Септември 2013 14:06