Идентификация



В деня на Съединението Панагюрище обедини млади танцьори от страната и чужбина Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

В деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия - 6 септември, Панагюрище обедини млади танцьори от страната и чужбина в първия по рода си Международен младежки танцов фестивал "Пъстър свят".

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки издигна националното знаме на Република България на централния площад в града "20-ти април" под звуците на националния химн, изпълнен от Духов оркестър "Делчо Радивчев" при Народно читалище "Виделина - 1865". Градоначалникът поздрави всички жители на общината, гости на града и участници във Фестивала по повод националния празник с думите:

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ,

УВАЖАЕМИ ГОСТИ НА ГРАДА,

ДАМИ И ГОСПОДА,

Днес България отбелязва една славна дата в своята история – 6 септември – Денят на Съединението на Източна Румелия и Княжество България – едно от най-достойните и бележити събития в историята на Новата българска държава. Този празник ни е особено скъп, защото това велико дело – единението, България извоюва сама, без чужда намеса!

Именно тук, в борческо Панагюрище, преди 128 години, на 2 септември трима младежи изрекоха на глас това, което е бушувало в душите на всички наши сънародници: “Да живей Съединението!”.

Само девет години след като тук се развя байрякът със святите думи “Свобода или смърт”, в Панагюрище отново пламна искрата и възкръсна идеалът за голяма, силна и неделима България, Нашите прадеди написаха историята с кръвта си и ни дадоха най-ценния урок – за силата на обединението на нацията ни.

Нека днес си припомним устрема и непоколебимостта, с които те вписаха Съединението в историята на България! Да си припомним тези хора, които запазиха жива искрата на родолюбието и жаждата за свобода и в тъмата на робството, и в Априлския пожар, не се отказаха, не избягаха, не се самосъжаляваха, а взеха съдбата си в свои ръце! Хора, които въпреки различията си бяха единни. По време на великите събития от есента на 1885 г. те не се деляха на богати и бедни, на леви и десни..., защото знаеха, че СЪЕДИНЕНИЕТО  ПРАВИ СИЛАТА!

И днес, когато СВОИ се изправяме с гняв едни срещу други, разделяме се на „ТИ” и „АЗ”, на „ТЕЗИ И ОНЕЗИ”, защо забравяме тяхното „НИЕ”? Тяхното верую СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА е още по-важно, а единството не по-малко необходимо на нацията ни.

ДАМИ И ГОСПОДА, За мен е чест да поздравя всички Вас с Деня на Съединението!"

След обръщението си по повод Националния празник, кметът откри Първия международен младежки танцов фестивал "Пъстър свят", Панагюрище`2013: "И днес – 128 години по-късно, на Панагюрище най му отива отново да стане център на обединението. Тук за първи път се провежда Международен младежки танцов фестивал, който носи името “Пъстър свят”. Ние хората сме и еднакви, и различни. Но обединени в различията си правим този свят пъстър, добър и красив. И на този исторически площад посредством магията на танца, нека се обединят младостта, таланта и красотата от България, Молдова, Сърбия и Украйна.За мен е чест и удоволствие официално да открия Първия международен младежки танцов фестивал “Пъстър свят”, Панагюрище`2013!"


Заместник-кметът на общината Галина Матанова, която е и председател на организационния комитет на Фестивала, заедно с представители на танцовите състави, ритуално запали фестивалния огън.


Преди официалното откриване на Фестивала всички състави-участници зарадваха публиката със своите изпълнения на автентични народни танци. Вечерта завърши със спектакъла Възрожденски разкази" на Ансамбъл "Чинари" - София. На площад "20-ти април" се извиха отново кръшни български хора, а небето над Панагюрище бе озарено от празнична заря.


Конкурсната програма ще започне на 7 септември (събота) в 10:00 часа по предварително изтегления жребий на провелата се техническа конференция. Ред на изпълненията:

1. Народен ансамбъл за танци „Придунавие”, Украйна - гр. Измаил;

2. Детска фолклорна танцова формация „Тангра” – с. Попинци, общ . Панагюрище;

3. Танцов състав „Български извор”, гр. Тараклия, Молдова;

4. Фолклорен танцов състав „Арсенал”, Казанлък;

5. Фолклорен състав „Младост”, Босилеград, Сърбия;

6. Детско- юношеска танцова формация „Майсторите на танца”, с. Драгичево, община Перник;

7. Фолклорен ансамбъл „Граово”, гр. Перник;

8. Сдружение „Фолклорен ансамбъл Родолюбие Кюстендил”, гр. Кюстендил;

9. Танцов ансамбъл "Гоце Делчев" - София;

10. Школа за народни танци „Луди Млади” , Пловдив;

11. Фолклорен танцов състав „Искра”, гр. Летница, обл. Ловеч.



Последно променен на Неделя, 08 Септември 2013 07:41