Идентификация



XVIII-тото издание на Националния фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“ 2023 стартира тържествено Печат Е-мейл
Написано от Administrator   



Днес 22 април в голямата зала на Театър Дом-паметник – Панагюрище бе открит Националният фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“ 2023 година. Панагюрище отново събра множество млади родолюбци, които в рамките на два дни – 22 и 23 април, разпалват пламъка на патриотизма с песните си.


Начало на конкурсната програма бе дадено в 9 часа с изпълнения на вокалните групи от втора, трета и четвърта възрастови групи, последвани от изпълненията на вокални дуети и триа от втора и трета възрастови групи.


Tържествено и с празничен дух шествие, водено от мажоретен състав „Елинор” към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, в което се включиха кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, заместник-кметът „Хуманитарни дейности” г-жа Галина Матанова и председателят на Общински съвет г-н Христо Калоянов, ученици, учители и директори от училищата в град Панагюрище, участници и гости на фестивала се отправи към Мемориален комплекс Априлци, където пред Вечния огън всички отдадоха почит на героите от април 1876 година, с поклон, едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя и с изпълнение на химна „Родолюбие“ от талантливата Валерия Николова.


В празнично украсената голяма зала на Театър Дом-паметника, препълнена с участници и гости, точно в 13.00 часа зазвуча химнът на Република България като начало на официалната церемония по откриване на XVIII Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“ 2023 фестивал.  Като част от официалното откриване бе и рециталът „България – най-топлото, най-съкровеното и най-личното кътче в сърцата ни”, изпълнен силно въздействащо от Надежда Ковачева, Стойко Шопов и Кристина Гочева, участници в състав камерна музика към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител Нона Немигенчева и автор на рецитала – Пепа Филина.



Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, патрон на фестивала, сърдечно поздрави всички участници и гости и официално откри най-българския фестивал за патриотична песен.


По традиция бе изпълнен и химнът на „Родолюбие“ – „Българийо, обичам те“, по текст на Дочка Кацарева – създател на патриотичния фестивал, музика – Хайгашод Агасян и аранжимент – Евгений Платов, в изпълнение на Валерия Николова, възпитаничка на състав камерна музика към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител Пепа Филина.

Програмата продължава с награждаване на вокалните групи, дуети и триа от втора, трета и четвърта възрастови групи и с индивидуалните изпълненията на участниците от втора възрастова група.



Последно променен на Събота, 22 Април 2023 21:14