ИдентификацияПанагюрище отбелязва 6 януари - Богоявление Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


Днес е Йордановден (Богоявление) – празникът, на който честваме кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан.

И тази година Панагюрище отбелязва подобаващо празника.

Със Света литургия, отслужена в двата храма в града – „Свети Георги Победоносец“ и „Свето Въведение Богородично“, започна честването на Богоявление. С литийно шествие, водени от панагюрските духовници, младежите, участващи в станалото традиция мъжко хоро, се събраха на  площад „20-ти април”, където бе отслужен Велик Богоявленски водосвет от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.

Литийното шествие се отправи към реката за традиционния ритуал по хващането на Свещения кръст във водите на Луда Яна.

Под звуците на  три гайди и тъпан, пеейки „Кой уши байряка“, облечени с народни носии, 21 млади родолюбиви панагюрци заиграха мъжко хоро във водите на реката.

Свещеният кръст беше хвърлен три пъти, както е по традиция, като първия път бе изваден от  Коста Варадинов, втория – Лука Ралчев, а третия – Илия Воденичаров.В сградата на община Панагюрище младежите, участвали в Богоявленската традиция, бяха поздравени от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки, от заместник-кмета г-жа Галина Матанова, от отец Атанас Манолов и духовниците от Панагюрска духовна околия.

И тазгодишната кауза на момчетата от мъжкото хоро на Богоявление е достойна и благородна – те ще дарят събраните от тях средства на ДЦПЛУ „Св. Св. Козма и Дамян“, град Панагюрище.

Църквите „Свето Въведение Богородично“ и „Свети Георги Победоносец“ и Община Панагюрище подкрепят каузата с парични средства и пожелават на жителите на общината здраве и мир, благоденствие и любов.Последно променен на Петък, 06 Януари 2023 15:16