Идентификация



Тържествено бе открит реновираният мемориален комплекс в село Бъта Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


На 25 ноември, в центъра на село Бъта, тържествено бе открит реновираният паметник-костница на загиналите от село Бъта за свободата и независимостта на България във войните за национално обединение и за социална справедливост.

На тържествената церемония присъстваха заместник областният управител на област Пазарджик д-р Красимира Радева, кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, заместник кметът „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище г-жа Галина Матанова, кметът на село Бъта г-н Георги Александров, началникът на Военно окръжие 1-ва степен – София полк. Павлин Велков, началникът на Военно окръжие 2-ра степен – Пазарджик подп. Петър Петров, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, членовете на Инициативния комитет за изграждането на паметника, представители на военно-патриотични организации от страната, много местни жители.

Обновеният мемориален комплекс е превърнат в силно въздействащо послание за обща почит и признателност към саможертвата на загиналите в Априлското въстание и във войните за национално освобождение и обединение на България благодарение на Инициативния комитет в село Бъта, начело с г-жа Цонка Чалъкова-Кацарова, авторския колектив – архитект Бойко Столинчев и скулптора професор Стефан Лютаков, ръководството на община Панагюрище в лицето на кмета г-н Никола Белишки и Министерство на отбраната на Република България.

Церемонията започна с посрещане на националния флаг на Република България и знамената на областни и общински организации на Съюз на офицерите и сержантите от запаса на резерва.

Водещ на събитието бе г-н Методи Навущанов – уредник в Исторически музей град Панагюрище.

„… Паметник - от думата „памет“ - знак, символ, който да ни напомня за исторически събития и времена, за геройски постъпки и действия на отделни личности в името на България и на нейния народ. С хиляди такива е покрита земята българска, но този тук е особен. Издигнат е през 1965 година като паметник-костница на 15 убити земеделци-еднофронтовци през 1923-25 година  и 4-ма загинали в Първата и Втората световни войни жители на село Бъта. През месец април 2018 година придобива статут „Военен паметник“. Напълно справедливо и заслужено…“ бяха малка част от думите на г-н Навущанов.

Отец Антон Стоянов, отец Румен Стоименов и отец Ангел Желязков, духовници от Панагюрска духовна околия, отслужиха заупокойна панахида.

В знак на признателност към героите дали живота си за свободна България, на паметника бяха поднесени венци и цветя от: Министерство на отбраната на Република България, областния управител на област Пазарджик г-н Трендафил Величков, кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки, началника на Централно военно окръжие – София полковник Георги Петков, началника на Военно окръжие 2-ра степен – Пазарджик подполковник Петър Петров, Областен съвет на Съюз на офицерите и сержантите от запаса на резерва, „Асарел-Медет“ АД, Исторически музей – град Панагюрище и десетки признателни граждани, които присъстваха на откриването.

Събитието завърши с празнична програма в която взеха участие: Надежда Ковачева – възпитаничка на ЦПЛР – град Панагюрище, децата от ДГ „Надежда“ село Бъта, вокална група към пенсионерски клуб в село Бъта и г-жа Цветанка Убинова.

 

Последно променен на Понеделник, 28 Ноември 2022 11:59