Идентификация



Боян Ангелов е тазгодишният носител на Общинската награда за краеведска дейност „Любородие“ Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


Комисия, назначена със Заповед на кмета на община Панагюрище, определи за носител на престижната награда за 2022 година Боян Ангелов.

Комисията, с председател Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище и членове: Дида Карайлева – ВрИД на ОУ „Двайсти април“; Георги Георгиев – председател на ПК „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ на Общински съвет – Панагюрище; доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей – Панагюрище; Райко Василев – председател на Обществения съвет ОУ „Двайсти април“, обсъди предложената номинация и определи за носител на наградата за краеведческа дейност „Любородие“ през 2022 година г-н Боян Ангелов.

Плакетът ще бъде връчен от кмета на община Панагюрище Никола Белишки на 20 април 2022 година от 16:00 часа в Основно училище „Двайсти април“, по време на празничното честване на патронния празник на ОУ „Двайсти април“.

Наградата за краеведска дейност „Любородие“ е учредена от Община Панагюрище и Основно училище „Двайсти април“ – Панагюрище и представлява грамота, плакет и парична сума.

Събитието е част от Общинската годишна програма на тържествата по случай 146-та годишнина от Априлската епопея и от програмата за отбелязване на патронния празник на Основно училище „Двайсти април“.

Наградата за краеведска дейност „Любородие“ се присъжда на Боян Ангелов за цялостния му творчески и професионален път и достойните му житейски каузи.

Боян Ангелов Иванов е роден на 27 август 1955 година в град Панагюрище.

Завършил е гимназия в родния си град, а след това специалностите Философия и Българска филология в Софийския университет „Св.Климент Охридски“.

Работил е като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и Радио. Завършил е аспирантура в Института за философски изследвания при БАН със защитен докторат. От 1990 до 2002 година е главен редактор на сп. „Читалище“. Бил е зам.-председател на Съюза на народните читалища, а след това председател на фондация „Читалище-1870“, издател на сп. „Читалище“.

От 1998 до 2005 година живее и работи в Швейцария (Базел и Лозана), където завършва валдорфска педагогика и социална психология с признат докторат, преподава и специализира в областта на гьотеанистиката, историята на философските системи, социалната и педагогическа психология.

От края на 2012 година е директор на издателство „Български писател“. От юни 2014 година е председател на Съюза на българските писатели, а от август 2021 е главен редактор на в. „Дума“. Член е на Съюза на българските журналисти.

Автор е  на поезия, историографски изследвания, проза и преводна литература. Има издадени няколко монографии с историко-философска и литературно-критическа проблематика.

Негови творби, като самостоятелни книги или участия в сборници и периодични издания, са превеждани на: руски, английски, френски, немски, украински, чешки, полски, унгарски, сърбохърватски, гръцки, испански, италиански, румънски, фламандски, норвежки, японски, арабски и други. Боян Ангелов превежда книги от немски, руски, френски и гръцки език.

С цялостната си творческа дейност, посветена на Панагюрище,  г-н Боян Ангелов е доказан радетел за запазването, укрепването и развитието на националната идентичност, за поддържане и съхранение на богатото културно и историческо наследство, посланик на панагюрския патриотичен дух и уважително отношение към родното място и родния край.