Идентификация



Панагюрище отбеляза 144 години от Освобождението на България Печат Е-мейл
Написано от Administrator   


alt


Честването на 144 години от Освобождението на България от турско робство в Панагюрище започна на площад „20 април“ с издигане на националното знаме на Република България от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки и полагане на цветя на паметника на Георги Бенковски.

Молебен за мир отслужиха Негово Високоблагоговейнство Свещеноиконом Атанас Манолов и свещеници от Панагюрска духовна околия. В прочувствено обръщение Негово Високоблагоговейнство Атанас Манолов отечески призова Божия народ да бъдем единомислени помежду си, залягайки над това, що е добро за всички човеци.

alt

В знак на признателност, след молебена за мир, бяха положени венци и цветя пред „Вечния огън“ на мемориален комплекс „Априлци“.


alt

Празнично шествие, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“, към Народно читалище „Виделина – 1865“ и Регионален клуб „Традиция“, в което се включиха народният представител г-н Стефан Мирев, председателят на Общински съвет – Панагюрище г-н Христо Калоянов и общински съветници, кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ г-жа Галина Матанова, представители на образователни и културни институции, жители и гости на общината, се отправи към паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня за поднасяне на венци и цветя.


alt

Пред паметника на генерал Дандевил директорът на Исторически музей – Панагюрище –доц. д-р Атанас Шопов, припомни факти от историята и славните събития:

„ Погледнати през огромната дистанция на времето, събитията от 1877-1878 г. правят впечатление преди всичко с изключителната си напрегнатост. Блестящи победи се редуват с непростими от военна гледна точка слабости на главното командване, велики подвизи с необикновени изпитания. На необикновенния героизъм съответства невероятна, сякаш свръхчовешка издръжливост. Краят на войната отбелязва нова страница в българската история…“

Затова нека днес сведем чела, нека се поклоним пред мъчениците на свободата, нека си спомним за вярата и борбата, за будителите, съхрани духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. И да не забравяме, че саможертвата за свободата е измерението за нашето национално достойнство и бъдеще; да знаем и с гордост да пазим и да отстояваме достойнството си на народ, който знае откъде идва и накъде отива.“

Празничната програма с изпълненията на Нели Недкова, Алина Айрушева, Доника Николова, Петя Феркова, Красимира Гърбакова, Деница Панчовска, Георги Крушевски и Кристина Гочева – възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище и 6 – годишния Алекс Александров от София бе аплодирана от множеството жители и гости на града, включили се в честването.


alt

alt

alt

Под звуците на тържествената музика на Духов оркестър „Делчо Радивчев“ към Народно читалище „Виделина – 1865“, в знак на признателност и почит към героите на Освобождението, венци и цветя поднесоха г-н Стефан Мирев – народен представител, Общински съвет – Панагюрище, с председател г-н Христо Калоянов, Кмет и Заместник-кмет на община Панагюрище, Общинското ръководство на ПП ГЕРБ, Общинското ръководство на ПП БСП, Военно окръжие – Пазарджик, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Исторически музей – Панагюрище, Народно читалище „Виделина-1865“, ОУ „Проф. Марин Дринов“, ОУ „Двайсти април“, СУ „Нешо Бончев“, Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, Ротари клуб – Панагюрище, Лайънс клуб – Панагюрище и ЛЕО клуб, „Асарел-Медет“ АД и признателни граждани.


alt

alt

Последно променен на Четвъртък, 03 Март 2022 13:37