Идентификация



Панагюрище почете паметта на Васил Левски Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


Днес, 18 февруари, отбелязваме 149 години от гибелта на Апостола на българската свобода – Васил Левски. На тази дата (6 февруари по стар стил) през 1873 година, след като преди това е бил арестуван при Къкринското ханче, българският революционер е обесен в покрайнините на София.

В Панагюрище годишнината от гибелта на Васил Левски бе отбелязана пред паметната плоча на Апостола в двора на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм – град Панагюрище.

На събитието присъстваха представители от Общинска администрация и  Исторически музей – град Панагюрище, ученици и учители от Професионалната гимназия и от ОУ „Проф. Марин Дринов.

Възпитаници на гимназията припомниха значимостта на делото на Васил Левски: За българската нация, личност от огромно значение, е творецът и водач на националната революция Васил Левски. Левски е стратег и организатор на  мрежа от комитети, чиято цел е възкресяването на българската държава. Той съчетава в себе си вярата на християнски монах, с мисленето на модерния човек. Човек, борещ се за „свята и чиста република“ и за справедливи и свети закони!“.


Четвъртокласничка от ОУ „Проф. Марин Дринов“ рецитира стихотворението – „Песен за Апостола“.


С минута мълчание и свеждане на глави бе почетена паметта на Апостола.


В знак на признателност бяха поднесени цветя от името на кмета на Община Панагюрище – г-н Никола Белишки, Исторически музей – град Панагюрище,  Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм – град Панагюрище, ОУ „Проф. Марин Дринов“, „Асарел Медет“ АД и признателни граждани.

Заради пламенното си посвещение на народното дело и нравствената си чистота, Васил Левски се е превърнал в икона за поколения българи и в неоспорим национален герой.

Последно променен на Петък, 18 Февруари 2022 13:48