Идентификация



В ПАНАГЮРИЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   



На 12 май 2021 година в Исторически музей – Панагюрище бе открита Национална научна конференция „Априлското въстание 1876 година: исторически и историографски аспекти”. Организатори на конференцията са Община Панагюрище, Институт за исторически изследвания – БАН, Сдружение „Български музеи” и Исторически музей – Панагюрище.

През 2021 година се навършват 145 години от Априлското въстание. То е връх в борбите на българския народ за национално освобождение и възстановяване на българската държавност.

Организирането на Научната конференция има за цел да интерпретира това значимо събитие през погледа на съвременните научни търсения, като се аргументират нови факти и явления, разглеждат се личности и събития, свързани с Априлската епопея 1876 година.

Тематичният обхват на конференцията има и за цел да не се пропуснат личности, селища и райони, свързани със събитието, както и последиците от въстанието в съдбата на българския народ.

Конференцията се посвещава и на 200-та годишнина от рождението на Георги Раковски.

 

В научния форум, който се проведе на 12 и 13 май, участваха над 40 научни работници, историци и музейни специалисти с доклади и съобщения.


Конференцията бе открита от кмета на Община Панагюрище г-н Никола Белишки, който сподели удовлетворението си, че в Панагюрище са се събрали едни от най-добрите учени и изследователи на Възраждането и Априлската епопея, и пожела успех на форума.

Поздравителни адреси организаторите получиха от председателя на БАН Юлиан Ревалски, от проф. д-р Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания към БАН, от Борис Хаджийски - председателя на Сдружение „Български музеи“ и от други музеи и организации.

Всички доклади и научни съобщения от конференцията ще бъдат отпечатани в специален сборник.