Идентификация



Община Панагюрище напълно освобождава от такси за детски градини родителите на децата в задължителна предучилищна подготовка Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   



С решение № 215 от 25.03.2021 г. Общинският съвет – Панагюрище прие Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Панагюрище, за промяна на таксите за ползване на детски градини, в целевата група – подлежащи на задължително предучилищно образование 5- и 6- годишни деца.

Предложението родителите на 5- и 6-годишните деца, обхванати в задължителна предучилищна подготовка, да бъдат напълно освободени от такси за ползване на детски градини на територията на община Панагюрище, бе внесено от заместник-кмета „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище г-жа Галина Матанова. То е в съответствие с визията на Община Панагюрище за положително развитие на образователната система, включително и чрез разширяване на мерките за подкрепа на родителите и задържане на младите хора в родния край и във връзка с изменения в Закона за предучилищното и училищното образование.

Стремим се да  планираме и реализираме социална политика – ангажирана и последователна по отношение на подкрепата на потребностите на децата и техните семейства.

Настоящето предложение правя въз основа на направени изводи и набелязани цели за ефективна местна политика, в областта на образованието, предлагаща подкрепа на родителите и развиваща позитивен модел на панагюрската образователна система; осигуряване на повече възможности за равен шанс за успех и  качествено образование на всички деца, подлежащи на задължително предучилищно обучение; социално споделена отговорност между родители, местна власт, педагогически екипи  в полза на детето и синхронизиране на нормативната уредба на общинско ниво с действащото законодателство на Република България, и във връзка със стремежа ни да следваме високи стандарти, с още по-бързи темпове, с разширяването на сътрудничеството и подкрепата на всички нива.“

По данни от информационната система на Министерството на образованието и науката, в община Панагюрище, през учебната 2020/2021 година, в задължителна предучилищна подготовка (5- и 6- годишни), са обхванати 309 деца в детските градини и 17 деца – в полудневна подготвителна група, в училище.

С приемане на промяната в Наредбата издръжката на част от дейностите по храненето на децата ще се осъществява със средства от държавния бюджет, а останалата част – ще е за сметка на общинския бюджет.

Приетото решение е поредна стъпка на Община Панагюрище за непрекъснато повишаване качеството и увеличаване на реалните ползи във всички сфери, съобразявайки се с динамиката на развитие, нуждите и очакванията на общността.