Панагюрище отбелязва 135 години от обявяването на Съединението Печат Е-мейл
Написано от Administrator   


alt

Честването на 135 години от обявяването на Съединението в град Панагюрище започна с издигане на българския флаг от г-н Никола Белишки – Кмет на община Панагюрище, под звуците на националния химн на Република България.


alt

Атанас Шопов - директор на Исторически музей-Панагюрище, припомни основните моменти, свързани с обявяването на Съединението в Панагюрище:

„ ... На 2 септември 1885 г. местният комитет, без да чака нареждане от Централния комитет, взема решение за сваляне на румелийската власт и обявява Съединението. Знамето, символ на обединението, е издигнато в Панагюрище.Като предохранителна мярка се решава телеграфът да бъде прекъснат по време на акцията и да се възстанови по-късно, за да се разчуе из цялата страна. Историческата акция, която започва от Панагюрище, е сериозно замислено дело на зрели и решителни хора, което се доказва и от изпращането на един кавалерийски отряд и две роти войска за справяне с бунта. Активно действащо лице в разразилите се събития, е и околийският началник Димо Хаджигендов, образован и тактичен калоферец, уважаван от населението и член на училищното настоятелство в Панагюрище. На неговата съобразителност се дължи избягването на кръвопролитието в града ни...

alt

Тези събития заварват Захари Стоянов в Пазарджик. Той веднага изпраща съобщение, за да се напечата във в. „Борба”: „В Панагюрище, главният лагер на Бенковски, местото, дето изгърмеха най-напред черешовите топове, вчера на 2 т. м. се извикало: Долу Румелия! Гърмежите на 40 пушки поздравили тези високопатриотични думи; арестували няколко души, народът затворил дюкяните си и отишъл да освободи затворените. Населението поздравлява Панагюрци… Камбаните бият! …Костите на Бенковски, на Волов, на Икономов и на други, тържествуват!

Ехото от събитията в Панагюрище предизвиква раздвижване и в Пазардик, Сливен, Ямбол, Копривщица, Чирпан и другаде.

Сблъсъкът между народа и полицията на румелийската власт в Панагюрище, предизвиква вълната за обединение. Тя започва от столицата на Априлското въстание и бързо се разраства и унищожава изкуственото творение на Берлинския конгрес – Източна Румелия. В ранната утрин на 6 септември 1885 г. Пловдив е под ръководството на революционните дейци....

На днешния ден, 2 септември, преди 135 години, Панагюрище изживя един от най-честитите си мигове.“


alt

alt

В знак на признателност към подвига на дедите ни, дали живота си за свободата и обединението на нацията, на паметната плоча на историческия площад "20 април", бяха поднесени венци и цветя от : Кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки, Общинския съвет-Панагюрище, Общинското ръководство на политическа партия БСП, Общинското ръководство на политическа партия ВМРО, Историческия музей-Панагюрище, Военното окръжие, Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, Центъра за подкрепа за личностно развитие-Панагюрище и ученическия парламент, Ротари клуб – Панагюрище, и „Асарел Медет” АД.

alt

Благодарствен молебен бе отслужен от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов в църквата „Св. Въведение Богородично”.

Последно променен на Сряда, 02 Септември 2020 14:29