ИдентификацияФакелно шествие „С пламъка на будителите“ освети Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


В навечерието на Деня на народните будители, факелно шествие „С пламъка на будителите“ освети Панагюрище. Панагюрските ученици, движейки се по лъчове от всяко училище с факли в ръце, носейки в сърцата си духа на българщината, се събраха пред паметника на Павел Бобеков.


Слово за значимостта на делото на народните будители произнесе г-жа Ирина Ботева – главен уредник в Исторически музей – Панагюрище.


Представители на училищата запалиха огъня на просветата, културата и духовността.

В знак на признателност бяха положени цветя от председателя на Общински съвет – Панагюрище г-н Христо Калоянов, от ръководството на община Панагюрище, Исторически музей, СУ „Нешо Бончев“, Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, ОУ „Проф.Марин Дринов“, ОУ „Двайсти април“, Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище.


Минути след това, в голямата зала на Театър Дом-паметник започна премиерата на художествено-документалния филм „Българската Княгиня“, заснет в Панагюрище.


В Деня на народните будители – 1 ноември, в 10:30 часа ще се проведе инициативата „С почит към будителите“. Ще отдадем почит към делото на нашите просветители, книжовници, революционери, изградили и съхранили духовните ценности на националното самосъзнание на българите. Сборни групи от училища, читалища и културни организации ще положат венци и цветя на паметниците в град Панагюрище: на паметника на Георги Бенковски, на Райна Княгиня, на Панайот Волов, на Павел Бобеков; на бюст-паметника на Георги Икономов, на Крайчо Самоходов, на Орчо Войвода, на проф. Марин Дринов, на Нешо Бончев, на Георги Бенковски, на Захари Стоянов, на Павел Делирадев; на Паметника на панагюрци, загинали във войните за национално обединение на България; на паметната плоча на Васил Левски и на Стоил Финджеков; на Стената на славата в Исторически музей – Панагюрище; в село Оборище: на паметниците на загиналите в Руско-турската освободителна война и на бюст-паметника на Димитър Коклев; в село Поибрене – на бюст-паметника на Делчо Уливеров и на Свещ. Недельо Иванов; в село Баня – на паметника на поп Груйо Бански; в село Бъта – на бюст-паметника на Ненчо Върбанов; в село Попинци – на паметника на Петър Чардаков.

Във всички детски градини в община Панагюрище от 11:00 часа ще се проведе урок по родолюбие „Да се знае, да се помни…“.

Акция „Книга от мен за теб в Деня на будителите“, организирана от Общинския ученически парламент към ЦПЛР – Панагюрище и Общинска библиотека „Стоян Дринов“ ще започне от 11:00 часа в градския парк.