Международна научна конференция „Проф. Марин Дринов – учен, общественик, държавник“ ще се проведе в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


На 19 и 20 октомври 2018 година в Панагюрище, родното място на проф. Марин Стоянов Дринов, ще се състои Международна научна конференция на тема „Проф. Марин Дринов – учен, общественик, държавник”, посветена на 180-та годишнина от рождението на големия български учен, виден общественик и държавник.           

Организатори на научния форум са Община Панагюрище, Исторически музей–Панагюрище, Българската академия на науките, Харковския национален университет „В. Н. Каразин“, Института за исторически изследвания при БАН.

Официалното откриване на конференцията ще се състои на 19 октомври 2018 година в 13:00 часа в Исторически музей – Панагюрище.

Заявени за участие са 21 доклада и научни съобщения от учени и изследователи от различни научни институции и университети в България и Украйна. Резултатите от своите проучвания ще представят както утвърдени учени, така и млади изследователи.

Със заявените теми в програмата са оформени няколко тематични кръга, в рамките на които ще бъдат разисквани въпроси от живота, делото и времето на видния историк, филолог и фолклорист. Ще бъде отделено специално внимание на мястото на Марин Дринов в историографията на България, Украйна и Русия и в народната памет.

На форума със свои изказвания ще се представят и двама от преките наследници на панагюрския род Дринови.

Последно променен на Понеделник, 15 Октомври 2018 11:14