ЯСЕН Е НОСИТЕЛЯТ НА ДРИНОВСКАТА СТИПЕНДИЯ ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019 ГОДИНА Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


За носител на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2018/2019 година кандидатстваха трима студенти – Диана Дойчева Алексова – студентка (бакалавър) в Технически университет Берлин, специалност „Архитектура“; Инна Иванова Ватахова – студентка (бакалавър) в университета в Лийдс, Англия, специалност „Японски и руски език“; Петко Иванов Лисков – студент (бакалавър) в университета Есекс в Колчестър, Англия, специалност „Финанси“.

Комисия за разглеждане на постъпилите от кандидатите заявления и определяне на Носителя на поименна студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ в състав: Галина Матанова - заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище, председател на комисията и членове: Георги Георгиев – председател на Постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ при Общински съвет – Панагюрище, Радка Костуркова – главен експерт „Култура и туризъм“ - Община Панагюрище, Цвета Величкова – директор „Човешки ресурси“ на „Асарел-Медет“ АД, Нели Поптолева – ръководител отдел „Персонал“ на „Асарел-Медет“ АД, Стоян Боев – специалист „Обучения“ на „Асарел-Медет“ АД, назначена със заповед на кмета на община Панагюрище определи за носител на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2018/2019 година Петко Иванов Лисков – студент (бакалавър) в университета Есекс в Колчестър, Англия, специалност „Финанси“.

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин, чийто житейски път тръгва от Панагюрище. Средствата са подсигурени от „Асарел-Медет” АД по силата на дарителски договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда всяка година на млад, талантлив и умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца. Първият български професор по история Марин Дринов, който е член-съосновател и първи председател на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките, завършва образованието си в Русия, подпомогнат от заможни и влиятелни панагюрски общественици. Студентската стипендия, учредена на негово име е знак на преклонение пред делото му и уважение към неговата личност.

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ ще бъде връчена на официална церемония на 20 октомври 2018 година /събота/ от 11:00 часа в къща музей „Проф. Марин Дринов“, която е част от събитията, посветени на 180-та годишнина от рождението на именития панагюрец.