XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри в Попинци на 16-ти и 17-ти март Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


На 16-ти и 17-ти март 2018 година в село Попинци ще се проведе XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри. Патрон на фестивала е кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

В първия фестивален ден, 16-ти март, от 19:00 часа на сцената на Народно читалище „Искра-1872“ - село Попинци, ще се състои фолклорна програма с участието на Представителен танцов състав „Чудесия“ при Младежки дом – град Пазарджик, с ръководител Таня Димитрова и Женска певческа група към Народно читалище „Искра-1872“ – село Попинци, с ръководител Иван Чардаков.

Официалното откриване на XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри ще бъде на 17-ти март /събота/ от 10:30 часа на площада на село Попинци.

Самодейци при Народно читалище „Искра-1872“ и танцьорите от Представителен фолклорен танцов състав „Тангра“, с ръководител и хореограф Мария Терзийска ще пресъздадат обичаите „Въртяжка" и "Джумал“.

В 11:00 часа започва дефилето на кукерските групи.

В надпреварата ще се включат над 10 кукерски и сурвакарски групи към читалищата от град Раковски /община Раковски/, град Баня /община Карлово/, село Калугерово /община Лесичово/, село Горни Домлян /община Карлово/, село Горна Василица /община Костенец/, село Виноградец /община Септември/, село Долна Секирна /община Брезник/, село Церово /община Лесичово/ и кукерските групи от панагюрските села Оборище, Бъта и Попинци.

Участниците във фестивала ще бъдат оценявани от професионално жури в състав: председател - проф. дфн Албена Георгиева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, членове – Мария Йорданова – етнограф от Исторически музей-Пазарджик и Георги Керкеняков от Исторически музей-Панагюрище.

Организатори на XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри – Попинци‘ 2018 са Народно читалище „Искра-1872“ и кметство село Попинци.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Панагюрище.