ИдентификацияДарителският договор между „Асарел-Медет“АД и Община Панагюрище бе удължен до 2021 година Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Анекс към традиционния дарителски договор между „Асарел-Медет”АД и Община Панагюрище беше подписан на 21 февруари, като срокът му беше удължен до 2021 година.

Подписи под споразумението от името на двете страни положиха изпълнителният директор на лидера в българския рудодобив инж. Делчо Николов и кметът на община Панагюрище Никола Белишки, който беше придружаван от заместник-кмета по хуманитарни дейности г-жа Галина Матанова.

С удължаването срока на договора се гарантира устойчивостта на инициативите, които и занапред ще бъдат подкрепяни от „Асарел-Медет“АД.

Продължава подкрепата за местния спорт чрез подпомагане на Асоциацията на спортните клубове в община Панагюрище със сумата от 75 хиляди лева за 2018 година. Рудодобивната компания продължава да бъде генерален спонсор и на традиционния Световно шампионат по фойерверки за купата на град Панагюрище. С всяка година то набира все по-голяма популярност и привлича хиляди туристи от цялата страна, а за ежегодното му провеждане компанията предоставя близо 50 000 лева. През 2018 година Световното първенство по фойерверки ще бъде на 25, 26 и 27 май, като по традиция Община Панагюрище ще организира съпътстваща концертна програма.

Традиционно „Асарел-Медет“ АД обезпечава необходимото финансиране и за гостуването на оригинала на Панагюрското златно съкровище в залата трезор на Историческия музей. То ежегодно се завръща у дома, като през тази година жителите и гостите на града ще могат да му се любуват от 6 април до 6 юни 2018 година.

От 2012 година компанията ежегодно осигурява средства за стипендии на деца с изявени дарби от община Панагюрище по дарителската инициатива „Звезден клас“. За подкрепа на талантливите деца и младежи от общината и през 2018 година се предоставят 11 000 лева. Обезпечена от дружеството е престижната Дриновска стипендия за обучение на изявен местен студент в чужбина. Отново ще бъде предоставена награда за Националния фестивал за българска патриотична песен „Родолюбие“, както и коледни подаръци на децата от детските градини в общината. В дарителския договор са предвидени още средства за традиционните празници на всички села от община Панагюрище.

Същевременно, с подписания анекс към дарителския договор, „Асарел-Медет“АД дарява 520 хиляди лева за инфраструктурни проекти. Средствата бяха усвоени авансово през 2017 година за преодоляване на водната криза през есента. Компанията осигури тръби, крепежни елементи, фитинги и инертни материали за над 425 хиляди лева за спешния ремонт на водопровода, който захранва община Панагюрище с питейна вода от река Марица. Освен с материали, дружеството помогна със свои специалисти и нае за своя сметка фирми за извършването на строително-монтажните работи по време на ремонта, чиято стойност е за още над 95 хиляди лева.

„От името на всички жители на община Панагюрище благодаря на „Асарел-Медет“ за подкрепата. Винаги сте били зад нас в трудни моменти, доказали сме, че когато сме заедно сме по-силни“, каза кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

„За нашата компания подкрепата за родния край е кауза и Ви уверявам, че и занапред ще продължим традицията и докато го има „Асарел-Медет“ АД ще подкрепяме всички значими инициативи на Община Панагюрище“, заяви по повод подписването на дарителския анекс инж. Делчо Николов – председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ АД.