Идентификация



Факелно шествие и празничен концерт-спектакъл в Деня на народните будители Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Дните на духовността, посветени на будителството, ще завършат в Деня на народните будители – 1 ноември, когато ще се състои факелното шествие „С пламъка на будителите“ и тържествен концерт-спектакъл „ЧЕСТ И СЛАВА, ВЕЧНА СЛАВА ВАМ, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ“.

Факелното шествие ще тръгне в 17:30 часа от Исторически музей-Панагюрище, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“. Панагюрските ученици, с факли в ръце, носейки в сърцата си духа на българщината, ще преминат по улица „Райна Княгиня“. Освен пламъка на знанието, будните младежи ще носят и ликовете на нашите просветители, книжовници, революционери, изградили и съхранили духовните ценности на националното самосъзнание на българите. Ще бъдат положени венци и цветя пред паметниците на Райна Княгиня, Орчо Войвода и Павел Бобеков, където факелното шествие ще завърши със запалване огъня на просветата, културата и духовността.

В голямата зала на Театър Дом-паметник в 18:00 часа ще започне тържественият концерт-спектакъл „ЧЕСТ И СЛАВА, ВЕЧНА СЛАВА ВАМ, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ“.

Организаторите на концерта – Община Панагюрище и Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище отправят послание към всички жители и гости на Панагюрище с думите на Стоян Омарчевски: „...първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот...“

В началото на концерта всички присъстващи – участници и зрители, ще получат плакати-постери с ликовете на нашите будители и флаери с текста на химна на народните будители, който ще запеем заедно на финала на концерта.

В концерта ще участват Духов оркестър „Делчо Радивчев“ и Вокална група „Радеан“ при Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище, танцьорите от Формация за народни танци „Средногорска жарава“, танцьорите от Танцов състав „Бътава“ и Клуб „Луда Яна“, с ръководител и хореограф г-жа Мария Бензарова, танцьорите от Клуб по народни танци към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител и хореограф г-жа Елеонора Найденова, Вокална група „Звънче“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител г-жа Стефка Стефанова, ученици от Клуб „Млади възрожденци“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител г-жа Иванка Тодева, ученици от Клуб „Репортер“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител г-жа Красимира Василева М-Бай, ученици от СУ „Нешо Бончев“, с ръководител г-жа Юлия Богоева, директорът на Общинска библиотека „Стоян Дринов“ г-н Стефан Рапонджиев.

Тържественият концерт-спектакъл „ЧЕСТ И СЛАВА, ВЕЧНА СЛАВА ВАМ, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ“ ще завърши с празнични илюминации.

Последно променен на Вторник, 31 Октомври 2017 14:06