Идентификация



На тържествена церемония бе връчена поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Днес се навършват 179 годишни от рождението на проф. Марин Дринов - първият български професор историк и основоположник на Българската академия на науките.

Тържественото честване на 179-та годишнина от рождението на именития панагюрец и патронния празник на ОУ „Проф. Марин Дринов“ започна с тържествена програма и връчване на Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ в родната къща на бележития български възрожденец.


Заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище г-жа Галина Матанова поздрави директора на ОУ „Проф. Марин Дринов“, учителите и учениците с  патронния празник на училището:

„Носейки в себе си духа и вярата на своя патрон, Вие Дриновци градите авторитета на училището и силата и светлината на знанието! Желая на всички много дръзновение! През тази учебна година ОУ „Проф. Марин Дринов“ стартира като иновативно училище. Желая Ви да развивате тази кауза за съвременни образователни модели с обич, в единение между ученици, учители, родители, местната общност, и не само... Споделям, че успехът на тази кауза трябва да бъде подкрепян и от държавни и общински институции и с участието на гражданската общност. От името на Община Панагюрище декларирам за пореден път ангажираността ни като активни партньори на панагюрската образователна система. Честит празник! Гордейте се, че имате за патрон един от най-ярките българи – бележития възрожденец проф. Марин Дринов.“


Директорът „Човешки ресурси“ на „Асарел –Медет“ АД г-жа Ана Финджикова обяви носителят на Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2017/2018 година – Диана Дойчева Алексова – студентка в Технически университет Берлин, специалност „Архитектура“. Стипендията бе връчена на бабата на стипендиантката г-жа Дела Варадинова.


Носителката на Дриновската стипендия Диана Дойчева Алексова изрази голямата си благодарност към Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД в благодарствено писмо. В него се казва:

„Многоуважаеми организатори на днешното събитие, скъпи съграждани, честита 179-а годишнина от рождението на проф. Марин Дринов!

С това писмо искам да изразя голямата си благодарност към „Асарел-Медет“ АД и Община Панагюрище за възможността, която чрез поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ се дава на панагюрски студенти, обучаващи се в чужбина!

За мен е чест да бъда носител на стипендията през учебната 2017/2018 година, в която завършвам бакалавърска степен по специалност „Архитектура“! Това възнаграждение за мен ще бъде голяма подкрепа и мотивация да продължа да се развивам.

Благодаря!

За съжаление в момента няма как да присъствам на празника, но изпращам сърдечните си поздрави и Ви пожелавам весел празник!

С уважение,

Диана Алексова“.


Сред гостите на събитието бяха председателят на Общински съвет – Панагюрище г-н Христо Калоянов, учители, ученици, общественици.


Тържественото честване на 179-та годишнина от рождението на проф. Марин Дринов продължи пред бюст-паметника на проф. Марин Дринов в градския парк с празнична програма на учители и ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“.


В знак на признателност към делото на именития панагюрец бяха поднесени венци и цветя.


По традиция цветя бяха поднесени и на бюст-паметника на съратника на проф. Марин Дринов - Нешо Бончев.

 

***

Диана Дойчева Алексова - Носител на Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ разказа как е избрала да учи в Берлин:

„Основното си образование започнах в град Панагюрище. Бях ученичка в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, а след това в СОУ „Нешо Бончев“ до седми клас, когато взех решението да продължа образованието си в езиково училище. До някаква степен това беше и дългогодишна идея на семейството ми, което искаше да променя средата си и обстановката, както и да имам по-добри шансове за успешна кариера в бъдеще. Вероятно това е причината да взема решението на 13-годишна възраст толкова лесно. Слушайки чуждестранна музика в седми клас, желанието ми беше да уча немски език.

Когато бях приета в ЕГ „Пловдив“, вече бяхме обмислили възможността за висше образование в чужбина. Първата година беше особено мотивираща заради всички нови преживявания и първата крачка към моята самостоятелност. В осми клас имахме основно часове по немски език (около 18 на седмица) и бях много концентрирана в целта си да науча езика. Започнах да участвам в олимпиади и състезания, като се класирах на едно от първите места на Националната олимпиада по немски език същата година. През следващите години интересите ми се разшириха и започнах да участвам в различни извънкласни дейности (литература, благотворителни дейности и др.), за да опозная себе си. Продължих да участвам в състезания по немски език, което в единадесети клас доведе до първото ми възнаграждение. Спечелих място в обучителна екскурзия към Европейски университет „Виадрина“, Франкфурт(Одър), Германия. Това беше и първото ми посещение на страната и ми позволи да събера малко опит и впечатления, преди да кандидатствам за висше образование.

До тази възраст вече знаех, че искам да имам креативна професия, защото още от началното училище съм имала интерес към изкуствата. Така след дълго време избрах три университета в Германия, където да кандидатствам по специалност „Архитектура“ и един по специалност „Право“. След приема реших, че е най-добре да следвам в ТУ Берлин заради интернационалната култура и възможностите, които самият град предлага. Така с висок успех и Немска езикова диплома приемът ми беше сигурен.

Преместването и адаптирането беше сравнително лесно, но през първата година на обучение беше невъзможно да имаме странични занимания като работа, хобита, спорт и т.н. Основният ни предмет всеки семестър се казва „Проектиране и носещи конструкции“, който е практически и отнема почти всичкото ни време (включително почивните дни и множество безсънни денонощия, прекарани в университета).  


През ваканциите започнах да работя, като първоначално се занимавах с кетъринг, т.е. бях келнерка или помагах в кухнята. След време намерих по-добри студенстки работи, а от година работя и в сферата на осветлението като чертожник.

В момента живея в студентско общежитие в Берлин и започвам бакалавърската си работа, а следващия семестър ще положа последни изпити, за да завърша бакалавърска степен. От известно време се опитвам да намеря хобита и да спортувам, но рядко имам свободно време. Концентрирана съм върху следването и повечето странични дейности са свързани с него.

Планирам да започна обучение за магистърска степен, директно след като завърша бакалавър, но все още не знам по коя специалност и къде. Имам интерес не само към специалността „Архитектура“, а и към специалностите „Управление на недвижими имоти“, „Дизайн на осветлението“ и такива, свързани с екологично устойчива архитектура. Имам голямо желание да завърша „Архитектура“ в Швейцария, Англия или Холандия, но предполагам, че ще остана в Германия, защото стандартът на живот в другите държави е твърде висок. Надявам се по-късно да участвам поне в обмен за кратко време или да направя практика в други държави, защото това е основна предпоставка за успешна кариера в тази сфера. Конкретни планове за бъдещето все още нямам, защото за момента всичко е теория, но най-важната ми цел остава надграждане на образованието и трупане на опит.