Идентификация



ЯСЕН Е НОСИТЕЛЯТ НА ДРИНОВСКАТА СТИПЕНДИЯ ЗА УЧЕБНАТА 2017/2018 ГОДИНА Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


За носител на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2017/2018 година кандидатстваха двама студенти – Диана Дойчева Алексова – студентка в Технически университет Берлин, специалност „Архитектура“ и Петко Иванов Лисков – студент в университета „Есекс“ в Англия, специалност „Финанси“.

Комисия за разглеждане на постъпилите от кандидатите заявления и определяне на Носителя на поименна студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“, назначена със заповед на кмета на община Панагюрище определи за носител на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2017/2018 година Диана Дойчева Алексовастудентка в Технически университет Берлин, специалност „Архитектура“.

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин, чийто житейски път тръгва от Панагюрище. Средствата са подсигурени от „Асарел-Медет” АД по силата на дарителски договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда всяка година на млад, талантлив и умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца. Първият български професор по история Марин Дринов, който е член-съосновател и първи председател на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките, завършва образованието си в Русия, подпомогнат от заможни и влиятелни панагюрски общественици. Студентската стипендия, учредена на негово име е знак на преклонение пред делото му и уважение към неговата личност.

Тази година отбелязваме 179 години от рождението на проф. Марин Дринов. На 20 октомври /петък/ от 11:00 часа в къща музей „Проф. Марин Дринов“, честването на годишнината ще започне с обявяване на носителя на поименната студентска стипендия, след което в 11:30 часа в градския парк ще се извърши поклонение и ще бъдат положени цветя и венци пред бюст-паметника на професора, издигнат в градския парк в Панагюрище.


Последно променен на Понеделник, 09 Октомври 2017 13:22