Идентификация



Жив си в нас, Апостоле! Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


На днешния ден преди 180 години в България се ражда един от най-смелите герои, оставил светла диря в народната памет Васил Левски - българския революционер, председател на Българския революционен централен комитет и идеолог на национално-освободителното движение Васил Левски, наричан още Апостола на свободата, заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго.

По повод 180-та годишнина от рождението на Дякона Левски, в Исторически музей – Панагюрище, в Духовниковата къща – пазеща спомена за Левски, бе проведен „Урок по родолюбие“ с децата от Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище.


В църквата „Свето Въведение Богородично“ бе отслужена Панихида в памет на Йеродякон Игнатий – Васил Левски от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манoлов и свещеници от Панагюрска духовна околия.

Пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“, г-жа Иванка Тодева – старши учител в Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище припомни за живота и делото на Апостола на свободата.


Днес се навършват 180 години от рождението на най-безспорната личност в българската история – Васил Левски.

Животът му започва на 18 юли 1837 година в скромния дом на Иван и Гина Кунчеви от град Карлово. Едва ли някой е мислил, че малкото синеоко момче ще се превърне във величина, с която се съизмерват поколения българи. Пътят към безсмъртието на Апостола на българската свобода е „страшен, но славен“. Той преминава през несгодите на осиротялото семейство, през монашеската килия и молитвите на дякон Игнатий, през развятото знаме в четата на Панайот Хитов, през легиите на Раковски, през стотина села и градове, в които създава революционни комитети - осъзнал, че революцията трябва да започне отвътре, през предателството и самотата в онези последни дни в софийския затвор и завършва на бесилото, превърнало се в негова Голгота.

Днес продължаваме да търсим костите и гроба на Левски. Може би е права една от неговите наследници, която казва: „Кому е нужен гроб?" Той е и трябва да бъде в сърцата ни.

Животът и героичната смърт на Апостола го направиха безсмъртен. Днес ние празнуваме отново неговото Рождество. Васил Левски трябва и ще продължи да живее, докато си спомняме за него и разказваме на децата си, докато ежедневно си припомняме заветите му, докато звучат стиховете на гениалните ни поети. “, каза в словото си г-жа Тодева.


Литературна програма „Жив си в нас, Апостоле“ представиха възпитаниците от Клуб „Млад възрожденец“ при Център за подкрепа за личностно развитие - Панагюрище, с ръководител г-жа Иванка Тодева.

В знак на признателност към делото на Левски бяха поднесени венци и цветя.


През целия ден ученици от клуб „Млад възрожденец“ при Център за подкрепа за личностно развитие - Панагюрище ще раздават специално изработени разделите за книги с мисли на Васил Левски.