Историческата възстановка „Заклятието на Оборищенци“ в село Баня пресъздаде събития от Април 1876 Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


С възстановката „Заклятието на Оборищенци“ в село Баня бяха отбелязани 141 години от Априлската епопея и 109 години от смъртта на легендарния заклинател Поп Груйо Бански. Събитието бе организирано от Регионален клон „Традиция“ – село Баня, Народно читалище „Пробуда-1872“ и Кметство село Баня, като в него взеха участие 130 членове от 26 клуба на Национално дружество „Традиция“.

По традиция жители и гости на селото се събраха на площада, пред паметника на Поп Груйо Бански.


Домакините бяха подготвили тържествена програма.


„Саможертвата в името на общото благо, в името на другите, е най-свещеното дело. Показал ни го е Христос, показали са ни го и нашите предци преди 141 години, през онзи бунтовен Април на 1876 година.

Да жертваш себе си в името на общото благо – това е възкръсване, това е безсмъртие, това е живот.

Нека в ден като днешния си пожелаем, всеки един от нас – като личност и всички заедно – като общество, да достигнем онази висота на техния дух, който ни дава възможност и сили да правим жертви в името на общото благо. Но затова са нужни и усилия, и жертви. Но не такива жертви, които дадоха те през онзи Април на 1876 година. Те жертваха и имот, и живот – своят и на децата си, за да можем ние днес да живеем достойно.

Днес от нас се иска много малко – да бъдем по-добри, да се научим да се обичаме, да бъдем съпричастни, да бъдем добротворци.

Нека бъдат светли мислите ни, чисти душите ни, за да бъдат делата ни благословени.

Да живее България! Бог да ни пази!“, каза кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки в обръщението си.


Паметта на героите бе почетена с минута мълчание и падане на колене. В знак на признателност пред святото дело на Патриарха на Априлската епопея бяха положени венци и цветя на паметника на Поп Груйо Бански.

 


За единадесета поредна година, център на събитието стана възстановката „Заклятието на Оборищенци“, представена на местността Манастирчето.

 

Атмосферата на онези събития, с които дедите ни написват златните страници в история ни, пренесе всички зрители столетия назад, когато сред вековните буки на историческата местност Оборище, делегатите на Първото Велико народно събрание дават клетва пред Евангелието с кръстосаните върху него пищов и кама. Автентичните оръжия, възстановените по оригиналите облекла, гърменето на пушки, възторжените слова и клетвите за вярност в изстрадала България – това бяха изразните средства, с които участниците във възстановката пресъздадоха пред очите на публиката състоялите се преди 141 години събития.


Последно променен на Събота, 22 Април 2017 21:41