ИдентификацияПреглед на Седмицата на духовността, посветена на будителството Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   
Сряда, 02 Ноември 2016 13:44


С официална церемония по награждаване на участниците в ученически конкурс за изработване на мултимедийни презентации на тема „Панагюрските будители през възраждането“, организиран от Община Панагюрище, Център за подкрепа за личностно развитие - Панагюрище и Общинска библиотека „Стоян Дринов“, стартира Седмицата на духовността, посветена на будителството.

Събитието се състоя на 26 октомври 2016 година в камерната зала на Театър Дом-Паметник.

Със свои презентации за панагюрските будители се включиха 50 ученици от училищата в Панагюрище. Презентациите бяха оценени от тричленно жури.

 


Във възрастова група 5-7 клас първото място заслужи презентацията за Павел Бобеков, изработена от Иванина Добрева, ученичка в 7 клас на СУ „Нешо Бончев”.

На второ място бе класирана презентацията на учениците от 5 „б” клас в ОУ „20 април” - Радина Капитанска, Илия Рапонджиев и Цветелина Найденова, посветена също на Павел Бобеков.

На трето място журито определи презентацията на Теодора Цветкова и Луко Гарноев, ученици от 6 клас на ОУ „20 април”, посветена на Сава Радулов.

Във възрастова група 8–12 клас на първо място беше класирана презентацията, проследяваща живота и делото на акад. Атанас Шопов на учениците от 11 „б” клас в СУ „Нешо Бончев“ - Петър Терзийски и Константин Цветков.

Презентацията на Полина Панайотова и Илияна Вакарелова от 11 „б“ клас в СУ „Нешо Бончев”, посветена на Петър Карапетров бе класирана на второ място.

Третото място за презентация за Сава Радулов получи Надежда Коларова от 10  „а“ клас в СУ „Нешо Бончев”.

За носител на Специалната награда на журито на конкурса за своята презентация на тема „Панагюрските будители през Възраждането” бе избран Петър Василев, ученик в 9 клас на ПГИТМТ. Като член на клуб „Репортер” при Център за подкрепа за личностно развитие - Панагюрище, Петър Василев бе избрал да направи своята работа под формата на анкета.

Всички участници в конкурса получиха грамоти и награди. Отличените презентации бяха представени лично от учениците.

 

След официалната церемония по награждаване на най-добрите презентации се проведе среща-разговор с доц. Петър Хаджинаков на тема „Интелектът – оръжие на бъдещето”.

Доц. Петър Хаджинаков е автор на четири художествени и четири литературно-критически книги в областта на съвременната българска литература. Преподавател е по история и теория на литературата във филиал „Любен Каравелов“ на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Доц. Хаджинаков и учениците дискутираха за важността на образованието и интелекта, за съвременните будители.

 

На 27 октомври в голямата зала на Театър Дом – паметник бе представена постановката „ЯВОРОВ, ЛОРА И МИНА В ЧАСА НА СИНЯТА МЪГЛА”. Спектакълът е посветен на 100 годишнината от кончината на гениалния български поет - Пейо Яворов.

Актьорите Елена Петрова в ролята на Лора и Иван Радоев в ролята на Яворов пресъздадоха трагичната любов на Лора и Яворов, напомняща за древна поема за любовта и смъртта.


В четвъртия ден от Седмицата на духовността, посветена на будителството, ученици станаха библиотекари в рамките на инициативата „Библиотекар за един ден“ на Общинска библиотека „Стоян Дринов“.


С помощта на екипа на библиотеката младежите проследиха движението на книгата от рафта до читателя, общуваха с посетителите в библиотеката, препоръчваха книги. Разбраха как се регистрират нови читатели и как се процедира, ако някой е закъснял да върне заетите книги. Имаха възможност да разгледат книгохранилищата в библиотеката.


Десетокласникът от СУ „Нешо Бончев” Стоян Иванов стана директор на библиотеката и разпредели своите колеги по работните им места. В читалнята за деца отиде Теодора Цветкова, в заемната за деца Ралица Караколева, в заемната за възрастни Анастасия Лулчева, а в читалнята за възрастни Десислава Чоролеева.

В Деня  на отворените врати Общинска библиотека „Стоян Дринов” посетиха деца от ДЦДВХУ „Дъга” и потребители на услугата  в ДЦВХУ „Св. Св. Козма и Дамян”. Те изгледаха документален филм, посветен на великите българи, а екипа на библиотека им подари книжката „Снежинки” на Людмил Дринов.


В рамките на Седмицата на духовността, посветена на будителството в Исторически музей-Панагюрище бе открита Фотодокументална изложба „40 години археологически проучвания на крепостта „Красен““.

Събитието откри Васил Кацаров, археолог и уредник в музея, който заедно с художника Манол Панчовски са автори на експозицията.

Проучванията на крепостта „Красен“ започват през 1976 година под ръководството на Димитър Топтанов, като част от една мащабна програма за археологическо проучване на териториите на общините Панагюрище и Стрелча. Работата на крепостта е свързана с десетки съдби и житейски преживявания на редица хора взели участие в разкопките и проучването й. Целта на изложбата е да покаже моменти от проучването на тази крепост:  воденето на документация, представяне на откритите материали и публикуването на постигнатите резултати.

„По време на проучванията на Средновековна крепост Красен са минали много хора“, каза директорът на Исторически музей доц. д-р Атанас Шопов и посочи имената на Димитър Топтанов, първият ръководител на разкопките, Андрей Меламед, доц. д-р Бони Петрунова, настоящ заместник министър на културата,  доц. д-р Валери Григоров, дългогодишният директор на Исторически музей – Панагюрище Георги Абдулов, човекът, който е в ръководството на екипа за проучванията на крепостта през всичките 40 години.


С вълнение историкът Георги Абдулов разказа за началото на разкопките, за хората работили там, откритите находки, значимостта на крепостта Красен, на която той до ден днешен продължава да ходи.

Ръководителят на разкопките доц. д-р Валери Григоров, от Националния археологически институт с музей – София показа чрез мултимедийна презентация по-важните акценти от дългогодишните проучвания на този впечатляващ обект.


Крепостта „Красен“ е най-голямата крепост в Централна Средна гора от епохата на късната античност и Средновековието. Провежданите от 1976 година досега археологически проучвания позволяват да бъде открит този значителен военен, стопански, културен и административен център. Ранновизантийски и средновековен град-крепост Красен, който възниква през 4 век, е бил един от най-значимите градове в региона, тъй като е разполагал с гъсто жилищно застрояване, обширни подградия извън крепостта. В подножието на хълма, където е разположен Красен е открита една от най-старите църкви на Балканите. Красен е бил основен укрепен пункт поставен там от управлението на Юстиниан Велики, за да контролира пътя в долината на река Луда Яна.


На 31 октомври в Народно читалище „Виделина-1865” бе представена книгата на Петър Карапетров  „Кратко описание на Панагюрското въстание”.

Книгата е финансирана от Община Панагюрище по проект „Панагюрище – духовност и творчество в едно”.

Книгата „Кратко описание на Панагюрското въстание” съдържа ценни разкрития и документални факти за въстанието, провъзгласено на 20-и Априлий 1876 година и по-важните събития след него.

В Деня на народните будители – 1 ноември, Община Панагюрище стартира процедура за набиране на кандидати за финансиране на произведения на изкуството на местни творци за 2017 година по проект „Панагюрище – духовност и творчество в едно“.

 

Седмицата на духовността, посветена на будителството завърши с концерт на група „Хоризонт“ под мотото „ИЗПЕЙ „ОБИЧАМ ТЕ” НА БЪЛГАРСКИ”, част от националното им турне, стартирало през септември тази година. Група „Хоризонт“ изпълниха златни и обичани български песни, кавъри и техни авторски парчета. Фронтменът на група „Хоризонт“ Валери Славчев сподели, че турнето им е  в подкрепа на българския език в родната музиката и носи призив за повече родна поп и рок музика по радиа и телевизии. Идеята им възниква на фона на изключително малко звучащата БГ музика в българския ефир. В каузата си те подкрепят и традицията за качествени текстове с естетика, която възпитава стойности в подрастващите.Последно променен на Сряда, 02 Ноември 2016 14:08