Идентификация



В село Левски се проведе третото издание на фестивала "Ха, надпей ме!" Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

За трета поредна година на 11 юли 2015г., в село Левски, община Панагюрище, се проведе Регионалният певчески фолклорен фестивал „Ха, надпей ме“. Фестивалът се организира от Народно читалище „Христо Ботев – 1927”, село Левски, с подкрепата на Кметство село Левски. Финансово е обезпечен от Община Панагюрище по проект на читалището, от „Асарел-Медет“ АД  и „Оптикс“ АД по дарителски договори и от други спонсори.

Специални гости на събитието бяха заместник-кметовете на Община Панагюрище г-жа Галина Матанова и г-н Георги Павлов.

Г-жа Манатова се обърна към присъстващите с думите: "Истинска чест и удоволствие е в днешния празничен ден, изпълнен с много слънчево настроение, с много хубави самобитни песни, да сме тук - сред Вас, да изкажем нашите поздрави, да пожелаем на всички Вас здраве и много настроение през целия летен сезон!". От името на Община Панагюрище тя изрази огромна благодарност към председателя на читалището г-н Ангел Караджов, към читалищното настоятелство и към секретаря г-жа Светла Караджова, за организирането на третото издание на фестивала "Ха, надпей ме!", както и към кмета на Кметство село Левски г-н Славчо Мавров за истинското пъртньорство с Общината и Читалището - нещо изключително важно в днешно време. "Всички участници в "Ха, надпей ме!", за мен лично, са онази най-искрена родолюбива част от българското население, която твори безвъзмездно и се старае да съхраняваме корените си такива, каквито са били и да ги предаваме на бъдещото поколение" - допълни зам.-кметът Матанова.

Регионалният певчески фолклорен фестивал „Ха, надпей ме“ се провежда под това име за трета поредна година, а преди това няколко години е бил Регионален певчески фолклорен фестивал „С песните на Надка Караджова“.

Тази година във фестивала взеха участие около 300 участника от 19 състава за народни песни от читалищата във община Панагюрище и от Хаджиево, Росен, Блатница, Лесичово, Сестримо, Виноградец, Дъбравите, Говедаре, Златитрап, Алеко Kонстантиново, Царацово, Капитан Димитриево. Фестивалът е с конкурсен характер. Участниците бяха класирани в индивидуални и групови изпълнения, оценявани от професионално жури с председател Атанас Чолаков – главен художествен ръководител на ансамбъл „Пазарджик”, и членове Таня Щерева – музикален педагог, фолклорист и диригент, и Веселина Гиздова – хореограф и фолклорист.

Целта на фестивала е да предизвика интерес към пазарджишкия фолклор, да възпитава любов към националната история, бит, традиции и култура, като се изпълняват се традиционно песни от Тракия и Средногорието.