Идентификация



ДНЕС В ПАНАГЮРИЩЕ ПРЕРЯЗАХА ЛЕНТАТА НА НОВАТА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ Печат Е-мейл

Днес, 30 юни 2015 година, официално бе открита новоизградената пречиствателна станция за отпадни води в Панагюрище.

 

На церемонията по откриване на обекта, който е част от проект „Интегриран инвестиционен проект във ВиК сектора град Панагюрище, община Панагюрище“, присъстваха кметът на Община Панагюрище Никола Белишки, Панайот Далакчиев – представител на Министерство на околната среда и водите, заместник-областният управител на Областна администрация Пазарджик Стефан Мирев, Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище, общински съветници, кметове на населени места в община Панагюрище, представители на фирмата – изпълнител на проекта Обединение „Панагюрище“ ДЗЗД, представители на фирма „ВиК - П“ ЕООД и медии.

Тържествен водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Благоговейнство отец Петър – предстоятел на църквата в село Поибрене.

Приветствие към гостите на събитието отправи кметът Никола Белишки.

 

 

С поздрав за успешното изпълнение на проекта се обърна представителят на Министерство на околната среда и водите Панайот Далакчиев и заместник- областният управител Стефан Мирев.

 

Лентата за откриване на обекта бе тържествено прерязана от кметът Никола Белишки, заедно с представителят на Министерство на околната среда и водите - Панайот Далакчиев, заместник-областният управител - Стефан Мирев, представителят на фирмата – изпълнител на проекта Обединение „Панагюрище“ ДЗЗД и управителят на „ВиК – П“ ЕООД – Марин Вулев.

 

След церемонията всички имаха възможността да се запознаят с новооткирия обект отблизо и в детайли.

Пречиствателната станция за отпадни води /ПСОВ/ е част от „Интегриран  инвестиционен проект във ВиК секторa за град Панагюрище, община Панагюрище“, който се изпълнява по приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” (ОПОС) по процедура с референтен №ВG161РО005/10/1.11/02/16 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации с над 10 000 екв.ж.”. Проектът е на обща стойност 56 652 000, 00 лева.

Проектът включва две обособени позиции – за рехабилитация на канализационната и водопроводната мрежа в града и за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води.

Основната цел на проекта е подобряване качеството на живот на жителите и гостите на Панагюрище чрез осигуряване на екологосъобразно отвеждане, пречистване и заустване на битовите отпадни води в река Панагюрска Луда Яна, където те се вливат.

 

Площадката на ПСОВ се намира в землището на град Панагюрище, в местността Мрамор. Теренът е общински частен и заема площ от 28,700 дка. Общият брой еквивалент жители, които биха внесли замърсяване в канализационната мрежа, който бе приет за целите на прединвестиционното проучване при оразмеряването на пречиствателната станция,  бе определен на 19 000 екв.ж.

Последно променен на Вторник, 30 Юни 2015 11:15