Идентификация



Община Панагюрище отбелязва 110 години от рождението на Елена Николай Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Тази година се навършват 110 години от рождението на Елена Николай, ценена като една от най-значимите оперни певици на ХХ век.

Елена Николай (Стоянка Савова Николова) e родена на 24 януари 1905 година в село Церово, област Пазарджик, но от тригодишна възраст до завършване на прогимназията живее в град Панагюрище. Тя е едно от “съкровищата” на Панагюрище и национална гордост – една от най-великите певици на всички времена.

На нейно име Община Панагюрище организира за първи път в България през 2013 година конкурс за млади оперни певци. Второто издание на конкурса, което се проведе в периода 30 октомври – 1 ноември 2014 година, бе посветено на 110-та годишнина от рождението на оперната прима.

Община Панагюрище, съвместно с Исторически музей и Градска библиотека “Стоян Дринов”, организира през настоящата година редица прояви, посветени на годишнината на Елена Николай. На 24 януари 2015 година (събота), от 11:00 часа, ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на Елена Николай на “Стената на славата” в двора на Исторически музей – Панагюрище. В същия ден, от телевизионно студио “Оборище прим”, ще бъде излъчван филм от Галаконцерта и награждаването на лауреатите от Втория международен конкурс за млади оперни певци “Елена Николай – Панагюрище`2014”, заснет от Българска национална телевизия - медиен партньор на  Община Панагюрище при реализиране на изданието. Отново в телевизионно студио “Оборище прим”, от 24 януари ще стартира излъчването на поредица от материали, посветени на именитата българска оперна певица.

През седмицата, предхождаща рождената дата на оперната певица, Градска библиотека “Стоян Дринов” ще публикува на сайта си библиографична справка с книгите и материалите, свързани с живота и творчеството на именитата певица. В предстоящия бр. 3 за 2015 година на общинския вестник “Оборище”, който ще излезе на пазара в сряда – 21 януари, ще бъде публикуван материал за Елена Николай, подготвен от Ирина Ботева - уредник в Исторически музей, Панагюрище.

През месец юни 2015 година, когато по традиция ще се проведе “Седмицата на изкуствата”, Община Панагюрище ще посвети част от събитията на оперното изкуство в чест на оперната прима Елена Николай.