Идентификация



Днес Панагюрище отбеляза големия християнски празник Богоявление Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

С тържествен Богоявленски водосвет, отслужен на площад “20-ти април” от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Всеблагоговейнство пройерей Атанас Манолов и предстоятеля на църквата “Св. Георги” Негово Благоговейнство отец Стоян Манолов, започна днес отбелязването на големия християнски празник Богоявление (Йордановден) в Панагюрище.


Млади панагюрци, облечени в народни носии, понесоха Христовия кръст – знак  на вярата на христовите последователи и упованието им в безсмъртието на Господ (единият от църквата “Св. Богородица”, а другият от църквата “Св. Георги”) и двете шествия се обединиха на централния площад в града, като символ на единението на Българската православна църква и народа ни.


Минути по-късно, под съпровода на гайда и тъпан,  във водите на река Луда Яна се изви мъжко хоро, а младежите запяха емблематичната за Панагюрище песен “Кой уши байряка”.

По традиция отец Атанас Манолов хвърли три пъти Кръста в река Луда Яна, като първият път го извади Петър Динков, вторият – Благой Господинов, а третият – Добромир Каменски, и тримата от Панагюрище.


След изваждане на Богоявленския кръст от реката петнайсетината участници  в ритуала бяха поканени от кмета и заместник-кметовете в сградата на Община Панагюрище. Кметът на общината г-н Никола Белишки сърдечно поздрави инициативата им с думите: “Благодаря Ви, мили мъже, че направихте празника ни истински, български, християнски. За това, че всеки един от Вас намери сили да влезе в ледените води на Луда Яна и то по начин, който показва уважението към празника и към Църквата като институция”.  Той дари парична сума на Илия Бояджиев, подел инициативата за днешното мъжко хоро в река Луда Яна, който от своя страна заяви, че тези средства ще бъдат дарени на Дневен център за деца с увреждания “Дъга” - Панагюрище.