Идентификация




Добри практики в областта на образованието и младежките политики – акцент в програмата на панагюрска делегация в Прага Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Заместник-кметът на община Панагюрище г-жа Галина Матанова, директорът на Дирекция “Образование, култура, социални и младежки дейности” г-жа Нора Кунчева и ръководствата на всички образователни институции в общината посетиха в рамките на четири дни (20-23 ноември 2014 година) град Прага, Република Чехия. Темата на официалната визита бе “Образователните и младежки политики в Прага и Панагюрище”.

По време на престоя си в столицата на Република Чехия панагюрската делегация посети и се запозна на място с акцентите в образователната система и прилагането й в чешкото Основно училище “Била 1” и детската градина към него, с директор магистър Мартин Молчик. Основно училище “Била 1” е с осемдесет годишна история и е носител през годините на множество отличия. В него се обучават 650 ученика. Представителната група от Панагюрище презентира пред чешките си колеги спецификата на българската образователна система и приоритетите на общинската младежка политика. В хода на разговорите се очертаха сходства, но и съществени различия по отношение на задължителния хорариум, учебната програма, извънкласните и извънучилищните дейности, работата с родителите и ресурсните учители в двете образователни системи.


Делегацията от Панагюрище посети и единственото българско училище в Прага (Чехия) СОУ “Д-р Петър Берон”, с директор г-жа Мими Михайлова. То е изключително активно в инициативите си и успешно се включва във всички представителни събития за подкрепа на българската общност на територията на Република Чехия.


По време на визитата си в Прага, по покана на посланика на България в Чехия господин Лъчезар Петков, панагюрската делегация бе приета на официална среща в Посолството, лично от него. На срещата заместник-кметът г-жа Матанова представи развитието на Община Панагюрище в сферата на образованието, културата, социалните, младежките дейности и реализирането на инфраструстурните проекти в последните три години на управление. Г-н Петков бе изключително респектиран от дейността и постигнатите резултати в развитието на община Панагюрище и остана в готовност, при необходимост, за бъдещо сътрудничество в различни сфери на дейност.

Представителите на Община Панагюрище, училищата и детските градини определят посещението си в Чехия като изключително полезно на база споделен опит.