Идентификация



Днес отбелязваме Международния ден без тютюнопушене Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   
Тази година на 20 ноември е Международният ден без тютюнопушене. Всяка година той се отбелязва в третия четвъртък от месец ноември. На този ден здравните специалисти насочват вниманието на обществеността към вредите върху човешкото здраве от употребата на тютюневи изделия.

„Ден свободен от тютюнев дим” е мотото на тазгодишната кампания, която Регионална здравна инспекция - Пазарджик реализира по повод Международния ден без тютюнопушене.
Община Панагюрище се присъединява към инициативата, като обявява Ден без тютюнев дим за служителите от общинската  администрация.

Тревожен е фактът, че 57% от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си (по данни на проведено през 2012 г. проучване на здравния риск при деца от предучилищна възраст, изложени на пасивно пушене).

Нека всеки пушач на този ден си даде сметка какви са вредите от цигарите и да сложи началото на една своя кампания за отказване от тютюнопушенето в името на собственото си здраве, здравето на своите близки и приятели, които като пасивни пушачи, присъстващи в обкръжението на активния пушач, увреждат в не по-малка степен и своето здраве.


Международният ден без тютюнев дим се отбелязва за първи път в САЩ през 1977 година по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS). Идеята е взаимствана от американеца Артър Р. Мълейни, който шест години по-рано в град Рандолф убеждава своите съграждани да спрат да пушат поне за 1 ден и така да спестят средства за отпускане на стипендии в местното училище.
Последно променен на Четвъртък, 20 Ноември 2014 09:31