Идентификация



В Деня на народните будители в Панагюрище се състоя официалната церемония по награждаване и концерт на лауреатите от Втория международен конкурс за млади оперни певци “Елена Николай”, 2014 Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Специални гости на събитието бяха вицепрезидентът на република България г-жа Маргарита Попова, патрон на Втория международен конкурс за млади оперни певци “Елена Николай”, Панагюрище`2014, кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и областният управител на Областна администрация Пазарджик г-н Иван Йорданов.

Вицепрезидентът Попова връчи наградите на класираните на първо място в категория “жени” - Евгения Йеремич от Република Сърбия и на първо място в категория “мъже” - Алек Аведисян от Република България. Госпожа Попова пожела на лауреатите усърдие и себеотдаденост, за да продължават да радват публиката с красотата на таланта си. Духовното е по-силно от материалното, то е вечно, защото ни сплотява и ни прави по-добри, дава ни възможност да уважим таланта и, ако сме сърдечни, да го подкрепим, заяви в приветствието си вицепрезидентът. Госпожа Маргарита Попова определи като достоен завършек на Деня на народните будители награждаването и галаконцерта на лауреатите от конкурса “Елена Николай”.


Втора награда при жените, по решение на журито на конкурса, бе разделена между Биляна Трайковска и Гонца Богоромова - и двете от Република Македония. Две са носителките и на третата награда при жените - Йоана Кадийска (София) и Венера Котларова (Русе).

При мъжете на втора място, журито с председател Христина Ангелакова и членове - Дарина Такова, Радмила Бакочевич, Джорджо Мериги и Франческо Ернани, класираха Стефан Димитров (София), а на трето - Роберто Вирджили от Италия и Август Методиев (Бургас).

Специална награда на публиката за най-добро изпълнение на ария или песен от български композитор бе връчена на Евгения Йеремич. Наградата за най-млад изпълнител отиде при Божидар Божкилов. Тази година специална награда “Елена Николай” не бе присъдена.

Освен наградите, осигурени от Община Панагюрище, организаторите получиха поздравления и прибавиха още четири специални награди, които дават допълнителни възможности за професионално усъвършенстване и сценични изяви на избрани от журито участници. Наградата на Държавна опера Русе за дебют на професионална сцена получи Алекс Аведисян. Той спечели и наградата на Сдружение “Моцартови празници Правец`04” за най-добро изпълнение на ария от Моцарт, както и участие в програмата на Единадесетия музикален фестивал “Моцартови празници” през 2015 година. Специална награда на Държавна опера Пловдив за дебют в предстояща премиера получи Евгения Йеремич. Сребрина Минева от България спечели специална награда от Лятна академия на изкуствата Созопол и Фондация “Дарина Такова”, участие в майсторския клас на Дарина Такова в Созопол през 2015 година.


Наградите бяха връчени от Галина Матанова – заместник-кмет на община Панагюрище и председател на организационния екип на Международния конкурс за млади оперни певци «Елена Николай», инж. Делчо Николов – изпълнителен директор на «Асарел-Медет» АД, Юлияна Дечева – асистент в програма изкуство и култура във Фондация «Америка за България», от членовете на журито – Радмила Бакочевич, Джорджо Мериги и Франческо Ернани. Награди връчиха и диригентът на Държавна опера Пловдив Лучано Ди Мартино, Петя Великова – организатор на Лятна академия на изкуствата – Созопол, Дарина Такова – генерален директор на Фондация «Дарина Такова», Сийка Лапачка – ПР, реклама и координатор на Музикален фестивал «Моцартови празници – Правец» и Соня Гарчева – главен координатор и режисьор на Втория международен конкурс за млади оперни певци «Елена Николай».

С благодарност за безценната подкрепата, плакети и благодарствени писма връчи заместник-кметът Галина Матанова на Юлияна Дечева – асистент в програма изкуство и култура във Фондация «Америка за България», на инж. Делчо Николов – изпълнителен директор на «Асарел-Медет» АД и на представителя на «Оптикс» АД – Таня Петрова, ръководител отдел «Оптика».

Вторият международен конкурс за млади оперни певци «Елена Николай», Панагюрище`2014 завърши с гала концерт на лауреатите с Оркестъра на Държавна опера Пловдив, под диригентството на Лучано Ди Мартино.