Идентификация



Възстановяване на данъци от чужбина Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Българите, които работят в чужбина биха могли да си върнат една част или цялата сума от платените в съответната държава данъци.

Данъчното право е различно в отделните държави, но в рамките на Европейския съюз е в сила т.нар. освободена от данъци сума. Тази сума се нарича по различен начин, в различните сфери на дейност и в различните държави, но принципът е един и същ - това е размерът на годишния доход, който печели всеки гражданин, намиращ се в отношения на трудова заетост и който доход не се облага с данъци. Ако общият сбор на заплатите в една данъчна година не надвишава предварително платените данъци, тогава следва да бъде изплатен целия размер на данъка. В случай, че я надвишава, ще се върне само част от изплатения авансово данък.

Размерът на възстановяване зависи до голяма степен от общите годишни печалби и погасени данъци. За да се разбере колко точно са надплатените данъци и налице ли е право на възстановяване, може да се използва безплатен данъчен калкулатор. Такъв има в повечето сайтове на престижни компании, които посредничат за връщането на данъци от чужбина.

Всяко лице, което работи в чужбина, получава доходи и плаща данък върху тях, има право в края на данъчната година или при приключване на работа и напускане на страната да подаде молба за данъчна декларация в конкретната държавна данъчна служба. По искане на попълнените данни, чуждестранните данъчни служители проверяват предоставената от лицето информация и изчисляват размера на надплатените данъчни суми. Ако се потвърди надплащане, лицето възстановява своите данъци. Документите, които най-често се изискват при подаване на молба за данъчна декларация са: паспорт или копие от лична карта; документи, удостоверяващи доходите и данъците във всяко от работните места в страната; име и адрес на работодателя; номер на социалната осигуровка.

Възстановяването на данъци от чужбина може да се извърши не само за текущата или предходната финансова година, а дори за последните 4-5 години (в зависимост от съответната държава). Това се дължи на факта, че не всички страни са задължени да осчетоводяват данъците си. Ако това не бъде направено, данъците се задържат в страна. Затова законът предвижда възможността за връщане с няколко години назад.

Целият процес по възстановяване отнема средно от 2 до 4 месеца. Всеки взима решение дали да се справи с процедурата сам, или да ползва услугите на професионални компании, специализирани в областта на възстановяването на надплатени данъци за хора, работили в чужбина.

RT Tax е една от най-големите компании в света, специализирана в областта на възстановяването на надплатени данъци за хора, работили в чужбина. Според посочена статистика в http://www.rttax.com/bg средната сума за възстановяване е 1 210 BGN. RT Tax помага за възстановяване данъците от САЩ, Ирландия, Англия, Норвегия, Холандия, Германия, Австралия, Нова Зеландия и Канада. Компанията има около 400 клона в 39 страни по целия свят. На сайта й може да се намери цялата информация, която е необходима за възстановяване на данъци от чужбина, включително подробно описание на необходимите документи. Също така има калкулатор, с който може безплатно да се изчисли сумата от възстановяването. С попълването на показания в сайта формуляр е възможно стартиране на онлайн процедура за възстановяване на данъци от чужбина.