Идентификация



Заключителна пресконференция по проект на Община Панагюрище по ОПАК Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

На заключителна пресконференция, проведена на 18 септември 2014 година в сградата на Община Панагюрище, бяха отчетени резултатите по проект Укрепване капацитета, компетентността на Общинската администрация – Панагюрище за по-ефективно и ефикасно изпълнение на задълженията им”, реализиран по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № 13-22-88/06.01.2014 г. по Оперативна програма «Административен капацитет», съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, открита процедура за подбор на проекти, покриващи определени изисквания за качество с определен срок за кандидатстване, Приоритетна ос ІІ «Управление на човешките ресурси», Подприоритет 2.2 «Компетентна и ефективна държавна администрация», Бюджетна линия BG051PO002/13/2.2-11, с бенефициент Община Панагюрище и срок на изпълнение 9 месеца.

Пресконференцията бе открита от заместник-кмета на община Панагюрище г-н Георги Павлов, който подчерта, че това е поредният – втори успешно реализиран проект на Община Панагюрище по Оперативна програма «Административен капацитет» за 2014 година.


Ръководителят на проекта г-жа Петя Димитрова представи постигнатите резултати при реализиране на проекта Укрепване капацитета, компетентността на Общинската администрация – Панагюрище за по-ефективно и ефикасно изпълнение на задълженията им”, като маркира общата и специфичните цели, целевите групи и основните дейности.

Обща цел на проекта

Повишаване квалификацията, подобряване на професионалната компетентност и мотивация на служителите от общинската администрация Панагюрище, за качествено обслужване на гражданите и бизнеса.

 

Специфични цели

Повишаване на знанията и професионалната компетентност на 75 служители в общинската администрация Панагюрище, чрез усвояване на законови и подзаконови нормативни документи;

Повишаване на ефективността на работа на общинската администрация Панагюрище и усвояване на знания и умения за намаляване на корупционния риск;

Подобряване на мотивацията на служителите в общинската администрация Панагюрище.

 

Целеви групи

В целевата група на проекта са включени 75 служители в общинската администрация, от които:

17 служители с ръководни функции;

51 служители с експертни функции;

7 служители в дирекция „Административно – правно и информационно обслужване”.

 

Основни дейности по проекта

Дейност 1: Управление на проекта, включваща сформиране на екип от ръководител, координатор и счетоводител, както и администриране и отчитане на проекта.

Дейност 2: Обучения по теми, избрани от каталога на Института за публична администрация (ИПА) за служители от общинската администрация.

Дейност 3: Информираност и публичност.

 

ПОСТИГНАТИ РЕЗУЛТАТИ

Проведени 12 обучения в Института за публична администрация.

75 служители в общинска администрация Панагюрище, преминали обучение и повишили своите професионални компетентности.

Изпълненият проект ще допринесе за реализирането на стратегическата цел: „Превръщане на община Панагюрище в привлекателно място за живеене и притегателен център за инвестиции, иновации и работа“, залегнала в Програмата за управление на община Панагюрище 2011-2015.

Идентифицираните потребности

Постоянна оптимизация на общинската администрация, ориентирана към изискванията на гражданите и бизнеса и темите поставяни от тях за решаване. Задържане на качествени специалисти в общинската администрация чрез осигуряването на квалификация и придобиване на задълбочени познания в законодателните, нормативни и подзаконови документи на държавното управление и устройство. Активен диалог между местна, изпълнителна и законодателни власти по актуални общински проблеми като средство за превенция на корупцията и прозрачно управление и прилагане на общинските политики. Подобряване информираността и административното обслужване на гражданите и бизнеса със съвременни методи и способи на комуникация и административно обслужване.

Приноса на проекта за удовлетворяване на потребностите на целевите групи

Проведените обучения с конкретните тематики, подбрани от каталога на ИПА осигуриха постигането и удовлетворяването на идентифицираните потребности на целевата група. Всяко избрано обучение с неговата конкретна тематика:

1. Даде на участниците в него конкретни знания, опит, умения и споделени практики в избраната тематика. Като общ ефект от провеждането на тези обучения е повишаването на професионалния капацитет на обучените служители, което респективно прави общинската работа по-ефективна и по-качествена.

2. Подготви важният елемент – човешките ресурси, които да реализират политиката за устойчив икономически растеж на местната икономика и заетост, подпомагайки общинската администрация на Панагюрище да реализира своята мисия за развитие на модерно и благоденстващо общество.

Екипът, работил по проекта е с ръководител Петя Димитрова, счетоводител Мария Каратабанова и координатор Цеца Плачкова-Попова.

На пресконференцията присъстваха служители на Общинска администрация – Панагюрище и представители на медиите в града.