Идентификация



Най-добре представилите се участници в регионалния празник на шарената сол в село Бъта бяха отличени от журито Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Осемнадесет населени места от област Пазарджик взеха участие в третото издание на Регионалния празник на шарената сол, провел се в село Бъта на 23 август тази година. Опитни кулинари се състезаваха в три категории - “най-вкусна и красиво поднесена шарена сол”, “най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие” и “най-красиво подредена маса”. След обстоен преглед и дегустация на приготвените ястия и ароматната българска подправка – шарената сол, журито с председател Иван Петришки - управител на механа “Старата къща” в град Панагюрище и членове: Мария Петришка - управител на “Джуджевата къща” и Пенка Маркова – готвач на “Асарел-Медет” АД, класира и отличи най-добре представилите се участници.

За най-красиво подредена маса първо отличие получиха участниците от село Боримечково, второ – от село Бъта, а трето – от село Сбор.

В категорията “най-вкусна и красиво поднесена шарена сол” първо място спечелиха участниците от село Баня за шарената си сол, приготвена с царевица. Втората награда отиде в село Боримечково – за шарена сол, приготвена с мащерка. Трета награда бе присъдена на участниците от Белово за ароматната им пъстра шарена сол, приготвена от букет от билки.

За най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие бяха определени сърмите с агнешко в було на село Боримечково. На второ място остана лютия боб по Бътовски (село Бъта) и на трето – ориза със сини сливи на село Попинци.


Официалното начало на празника бе дадено от кмета на Кметство село Бъта г-н Георги Александров. Гости на събитието бяха кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и общинският съветник г-н Томи Наплатанов. Господин Белишки приветства участниците и гостите на празника, като им пожела животът им да е шарен, вкусен и ароматен като прочутата мерудия – шарената сол.


Последно променен на Понеделник, 25 Август 2014 09:15