Идентификация



Отчетът за изпълнение на Общинския план за младежта за 2013 и Планът за 2014 година с ясни индикатори и акцент върху междусекторното сътрудничество Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Общинският план за младежта за 2014 година, ведно с Отчет за изпълнение на Общински план за младежта за 2013 година, бе приет на последното заседание на Общински съвет – Панагюрище, провело се на 24 юли 2014 година.

В хода на заседанието заместник-кметът “Хуманитарни дейности” на общината г-жа Галина Матанова подчерта, че грижата за младите хора е сред водещите приоритети на Община Панагюрище.

Отчетът осигурява публичност и прозрачност на изпълнението на дейностите в Общинския план за младежта за 2013 година, както и на дейности на партниращи общински институции и организации. По този начин може да се сравни реалният напредък с предварително планираните дейности. Процесът на наблюдение, оценка и обобщаване на информацията цели да подпомогне общинската администрация и заинтересованите страни в изпълнението на общинските политики, да улесни определянето на целите за следващия период, да насърчи сътрудничеството между всички заинтересовани страни. Годишният отчет е изготвен на базата на събрана от всички участници в процеса информация, обработена и обобщена за нуждите на Община Панагюрище. Целевата група, анализирана в Отчета, са подрастващите млади хора на възраст от 15 до 29 години, организирани или не в различни структури, без оглед на тяхната расова, етническа, национална , социална и културна принадлежност.

Отчетът за изпълнение на Общинския план за младежта е изготвен на база индикатори за изпълнение и постигнати резултати от планирани действие през 2013 година. Освен това в документа са описани дейностите, програмите, инициативите и кампаниите, индикативната финансова рамка с нейните източници и усвояване, както и отговорната институция за реализиране на планираните дейности. Отчетът е структуриран в осем основни раздела: насърчаване на икономическата активност и кариерното развитие на младите хора; подобряване на достъпа до информация и качествени услуги; насърчаване на здравословния начин на живот; превенция на социалното изключване на младите хора в неравностойно положение; развитие на младежко доброволчество; повишаване на гражданската активност; развитие на младите хора в малките населени места и селските райони; повишаване ролята на младите хора в превенцията на престъпността. В Отчета са структурирани дейностите, извършени през 2013 година, не само от Общинския младежки парламент, сформиран като консултативен орган към кмета на общината, но и от всички съществуващи на територията на общината младежки организации – Български младежки Червен кръст, младежките формации на Лайънс и Ротари клуб, Ученическите съюзи.

Общинският план за младежта за 2014 година в своята същност е инструмент за изпълнение приоритетите на общинската и националната политика за младите хора, както и на Програмата за управление на община Панагюрище за 2011-2015 година. Планът е изработен в съответствие с местни, национални и международни нормативни и организационни документи – Годишен план на младежките неправителствени организации в община Панагюрище; Календарен план на Обединен детски комплекс за 2013-2014 година; План на Общински младежки парламент – Панагюрище за бъдещи проекти и инициативи през 2014 година; Проведени проучвания и анализи на състоянието и потребностите на младите хора в община Панагюрище; Закон за младежта; Актуализирана Национална стратегия за младежта (2010-2020); Европейска харта за участие на младите хора в живота на общините и регионите.

Основните теми и широкият обхват от проблемите, които засягат младите хора, налага прилагането на многосекторен подход при изпълнението на Плана. Целта му е да се реализира в партньорство с всички заинтересовани страни на местно ниво: Община Панагюрище, Общински съвет – Панагюрище, Дирекция “Бюро по труда” – Панагюрище, бизнес, организации на работодателите и работниците, Обединен детски комплекс, неправителствени организации, Общински младежки парламент – Панагюрище, Местна за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, всички институции, работещи в областта на образованието, социалните дейности, културата, спорта, туризма и др. С Общинския план за младежта за 2014 година се създава възможност Община Панагюрище да гарантира участието на представители на младите хора при формирането, изпълнението и отчитането на общинските младежки политики. Планът цели разкриване на нови възможности за всички млади хора, равен старт на младежите от община Панагюрище спрямо този на връстниците им от цяла Европа.

Г-жа Матанова определи няколко основни извода от ситуационния анализ: Община Панагюрище създаде обективни реалности и разви възможностите за подобряване диалога между младите хора и общинските институции; ангажира голяма част от организациите, институциите, бизнеса и външни партньори на територията на общината, с които се взаимодейства в посока развитие на младежките политики; утвърди нова форма на структурата на ресор “Хуманитарни дейности” в подкрепа на младите хора; формира Бюджет`2014 като гарант за реализиране на младежките политики. Заместник-кметът отбеляза като препоръка и необходимостта от развитие на максимално широко партньорство с включване на всички заинтересовани страни за развитие на младежките политики в община Панагюрище.

В заключение заместник-кметът подчерта факта, че е постигнат реален напредък в развитието на младежките политики на територията на община Панагюрище, в сравнение с предходните две години. Разгърнат е и диалогът между Община Панагюрище и отделните институции и организации, пряко ангажирани с развитието на младежките политики. Младите хора са креативни, свободомислещи, носители на новото и различното. Те имат нужда от подкрепа и насърчаване. Ето защо, важен акцент в Общинския план за младежта за 2014 година е надграждането на междусекторното сътрудничество, с цел увеличаване на подкрепата и социално включване на младите хора в общината.