Идентификация



„Ваканция – вълнуваща, нетрадиционна и весела” е в разгара си Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

При засилен интерес от страна на деца и ученици протичат заниманията, включени в Общинската програма за лятна работа за 2014 година „Ваканция – вълнуваща, нетрадиционна и весела”. Програмата е част от заложените цели в ресор „Хуманитарни дейности“. До момента в дейностите по Програмата са се включили приблизително 300 деца на възраст от 5 до 14 години. Програмата стартира в началото на месец юни и ще се изпълнява до началото на учебната година през месец септември.

За първи път Общината разработи Програма за лятна работа през 2012 година, която доразви през 2013 година с разширяване на обхвата й с възможности за занимания по интереси и в малките населени места. През тази година Програмата предлага и реализира още по-голям списък от разнообразни дейности в различни институции – партньори на Общината за изпълнение на очакваните резултати.

Обединен детски комплекс – Панагюрище е отворен всеки ден от 9:00 до 13:00 часа за занимания по интереси – спорт за всички с различни игри и забавления, приложна информатика, арт занимания, малък детски театър, грижа за цветята – окопаване и поливане, клуб „Малък кулинар”, клуб „От нищо – нещо” за работа с отпадъчни и природни материали. Ръководители на групите са Надежда Оловенекова, Ирина Пелтекова, Иван Иванов, Петра Пирдопска, Виолета Авелова. Всеки петък се организират туристически излети, походи и пикници в околностите на града. От началото на месец юли всяка сряда и четвъртък от 11:00 до 12:00 часа се провеждат и уроци по танци за начинаещи, с ръководител Петър Немски.

В Общинската програма за лятна работа с деца и ученици са включени и петъчните занимания в Центъра за обществена подкрепа „Зора”. Заниманията в групата „Училищна подкрепа” се провеждат от 10:30 до 11:30 часа, от 11:30 до 12:30 часа се провеждат занимания в Ателието по интереси, където децата могат да научат повече за готварството, за модата, стила и красотата, за природата и фотографията, както и да творят с различни материали и техники. Ръководители на заниманията по група са Дидка Поибренска, Радослава Златанова, Неделка Керкенякова, Мария Вълнева и Кънчо Гюнов.

На 7 юли 2014 година отвори врати за първа смяна Общинска база „Детски лагер” в село Панагюрски колонии. Общо петдесет деца на възраст от първи до пети клас казаха „Лагер, здравей, ще се веселим” - това е и мотото на първата лагерна смяна, чийто началник е Иван Иванов, учител в начален курс на обучение в Средно общообразователно училище „Нешо Бончев”. Всеки ден децата се занимават по предварително изготвена програма, включваща три тематични раздела с наименования “Физкулт! Ура!”, “От гората си вземи, но я чиста запази!” и “Растем весели и щастливи!”. Смяната е с продължителност десет дни – до 17 юли 2014 година, включително.


Редица забления за децата на Панагюрище във всеки ден от изминалата седмица беше подготвил екипът на Градска библиотека „Стоян Дринов” с ръководител Стефан Рапонджиев. На 7 юли от 9:00 до 12:00 часа се проведе поход от библиотеката до Мемориален комплекс “Априлци” и четене на приказки на открито под надслов “С книга в гората”. На следващия ден – 8 юли (вторник), игрите в библиотеката бяха свързани с откриването на предмети, играчки и послания, скрити по стелажите и ... разбира се – прочитане на част от книгата, зад която бе скрит предмета. Третият ден от Лятната седмица за деца в библиотеката премина под наслов “Кино в библиотеката” с два любими анимационни филма “Рио 2″ и “Смърфовете 2″. Четвъртъкът бе посветен на „Приказки на народите”. Първата част от заниманието децата четяха и научаваха нови и интересни неща за света, запознавайки се с културата, бита и приказките на различни страни и народи. По-късно те посетиха Природонаучния музей в Панагюрище, където видяха много и различни животни и птици, представители на българската и световната фауна. В края на седмицата организаторите и музикантите от рокгрупа Faceoff предоставиха възможността на всеки, който имаше желание да бъде „Музикант за един ден”.

Спортно лято със занимания във всички спортни клубове – лека атлетика, бойни спортове, хандбал, волейбол, футбол, таекуон-до, баскетбол, бадминтон и тенис на маса, се провежда всяка сряда от 10:00 часа на стадион “Орчо Войвода”. Ръководители на заниманията са Иван Нетов, Георги Атанасов и Катя Кроснарова.

Разнообразни и интересни занимания с децата се провеждат и в читалищата на населените места на общината.

В Народно читалище „Виделина – 1865” - Панагюрище, работят две ателиета: „Виделина” за изучаване на нови техники на рисуването и използване на природни материали, което е отворено всеки понеделник и сряда от 16:00 до 18:00 часа и „Trashart” за правене на изкуство от отпадъчни материали и изучаване на техники за превръщане на безполезните неща в полезни, чрез похватите на изкуството – всеки вторник и четвъртък от 10:00 до 12:00 часа. Ръководител на групите е секретарят на читалището Ирина Пелтекова.

В Народно читалище „Искра – 1872” в село Попинци, под ръководството на Донка Шопова, всеки вторник и четвъртък се провежда „Лято в библиотеката”. Там децата се учат как да си направят своя читателски дневник, как могат да работят с приложни материали, да събират и подреждат растения в хербарии, да правят краеведски изследвания. Организират се и походи до забележителни места в околностите на Попинци, а любителите на киното посещават прожекции на детски филмчета, които се прожектират в изпълнение на проект “Глобални библиотеки”.

Ръководителят на заниманията в Народно читалище “Пробуда – 1872”, село Баня, Радка Мутева е заложила на лятното четене в библиотеката. Работата с децата се осъществява в клуб “Приятели на библиотеката” всяка сряда и петък от 10:00 до 12:00 часа и следобед от 16:00 до 18:00 часа, като се организира и летен маратон на четене на български народни приказки. Във вторник и четвъртък от 16:00 часа се прожектират детски филмчета по проект “Глобални библиотеки”.

В Народно читалище “Никола Йонков Вапцаров – 1927” – село Бъта децата правят своите първи стъпки в компютърната грамотност и техниката. Ръководителите на програмата Жечка Сиводошева и Мария Кършева провеждат безплатно обучение на децата по проект “Глобални библиотеки”. А в Целодневна детска градина “Надежда” е отворена лятна читалня.

Децата от село Оборище всеки понеделник и сряда от 10:00 до 12:30 часа четат любими приказки, рисуват героите им и се запознават с различни обичаи и песни от региона. Във вторник и четвъртък преди обед малките читатели се подготвят за концерт “Довиждане лято, здравей училище”, като разучават стихчета, етюди, песни и танци. Ръководител на заниманията е секретарят на читалището Маргарина Наплатанова. В събота и неделя от 16:30 до 17:30 часа Петър Немски провежда уроци по български народни танци в различни възрастови групи.

Лятно училище в библиотеката се провежда в село Поибрене. В Народно читалище “Ванчо Пашов – 1884” Величка Пандурова обучава децата как да си създадат читателски дневник. Под мотото “Ние четем и танцуваме” там се четат български народни приказки и се разучават български народни танци и модерен балет. Провеждат се и тихи игри – “Домино”, “Шах”, “Не се сърди, човече”.

В Народно читалище “Васил Левски – 1925”, село Елшица, секретарят Гинка Томева всеки понеделник и сряда от 10:00 до 12:00 часа провежда лятно четене на открито. Децата разучават занимателни игри “От времето на моята баба”, рисуват на асфалт или създават анимирани компютърни рисунки.

Всеки вторник и четвъртък от 10:00 до 12:00 и от 14:00 до 16:00 часа секретарят на Народно читалище “Христо Ботев – 1927”, село Левски, Светлана Караджова провежда четене на детски приказки, помага на децата да разучат нови забавни игри. Заедно събират налични материали и описания на обичаите и традициите на населеното място.


Програмата за лятна работа с деца и ученици на Община Панагюрище за 2014 година продължава през месеците юли, август и септември – до началото на учебната година. Групите и клубовете по интереси са сформирани така, че децата и учениците от различните възрасти да могат да открият по нещо интересно и полезно за себе си и да прекарат пълноценно времето си през лятната ваканция.

Последно променен на Вторник, 15 Юли 2014 07:54