Идентификация



Пресконференция по проект “Панагюрище – общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот” Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Пресконференция във връзка със стартирането на основните строителни дейности по проект: "Панагюрище – общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот" се проведе днес (10 юли 2014 година) в сградата на Община Панагюрище.

Пресконференцията бе насочена към постигане на информираност и публичност относно проекта, разясняване на неговите общи и специфични цели, както и очакваните резултати от изпълнението на конкретните дейности, свързани с реализирането му.

Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки откри пресконференцията, като припомни основните параметри на финансирането на проекта, който е на обща стойност 4 999 978,42 лева. Основен източник на финансиране в размер на 85% от стойността на проекта е Европейският фонд за регионално развитие на Европейския съюз, 10 % от стойността е съфинансиране от националния бюджет, а собственото съфинансиране на проекта от страна на Бенефициента - Община Панагюрище, е в размер на 5 % от стойността му. Проектът обхваща централна градска част и градски парк. Основната цел е Панагюрище да се превърне в привлекателно място за живеене и притегателен център за инвестиции, иновации, работа и развитие на туризма.

Заместник-кметът г-н Георги Павлов, който е и ръководител на проекта, обърна внимание на това, че когато човек отиде в някое населено място, първото нещо, което му прави впечатление е централната част с площада, парка и централните улици. Така се добива представа за населеното място като цяло. Той сподели, че проектът е изготвен така, че след реализирането му центъра на Панагюрище да бъде оригинален и уникален от една страна, а от друга – да провокира мисълта и въображението и да създава емоционална връзка с града, да кара посетителите да се връщат тук отново и отново, а жителите да имат необходимите условия за добър живот, работа и почивка.


На пресконференцията главният проектант арх. Константин Косев заяви, че в хода на проектирането на "Панагюрище – общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот" водещо е било това, че Панагюрище е изключително знаков град в българската история и именно затова е много важно центъра да стане една от емблемите на града. Важно е било също така да се направи връзка между национално-историческото значение на града ни и културното му наследство от древността. Изображение на фиалата от Панагюрското златно съкровище, разположено в самия център на площада, ще бъде обединяващото звено между Мемориален комплекс “Априлци” и Исторически музей – Панагюрище. При реализиране на проекта цялостно ще бъде подменена настилката на площада с гранитни плочи. Централният площад ще има общодостъпна среда – съществуващото терасиране ще бъде обвързано с подходящи рампи. Зеленината ще бъде значително увеличена с подходящи дървесни видове, като по този начин ще бъде подобрено екологичното равновесие в града. Поддържането на зелените площи ще се извършва с автоматични поливни системи. Всички елементи на площадното пространство ще бъдат реновирани. Някои от съществуващите гранитни стъпала, които са ръчна изработка и са в отлично физическо състояние, ще бъдат запазени, като по този начин ще се постигне приемственост от миналото. Пътеката към Мемориален комплекс “Априлци” ще бъде реновирана с допълнително озеленяване и осветление. На самия паметник ще бъде изградена нова прожекторна система за осветление и през тъмната част от денонощието. В проекта са включени и пространството пред Хотел СПА “Каменград” и градския парк. По думите на арх. Косев алейните връзки в парка са исторически насложени и ще бъдат запазени. При реализирането на проекта ще бъдат подменени бордюрите, фонтана ще бъде възстановен, детската площадка – обновена и изграден фитнес център на открито. Съществуващата пасарелка над реката ще бъде подменена с нова, а зелената площ зад пазара – изцяло реновирана с автоматични поливни системи.

В допълнение г-н Георги Павлов уточни, че в проекта влиза и подмяната на паважната с асфалтова настилка на цялата ул. “Д-р Лонг”.

Проектът "Панагюрище – общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот" се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 - 2013 г., въз основа на Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG161PO001/1.4-09/2012/035. Изпълнител на строително монтажните работи е “САГРАДА” ООД, град Пловдив с управители и съдружници г-жа Боряна Панайотова и г-н Димитър Юнаков. Строителният надзор ще се осъществява от “Полимит консулт” ООД с управител г-н Пенелов.