Идентификация



Община Панагюрище финансира седми том на Дриновски сборник Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Община Панагюрище ще финансира издаването на седми том на “Дриновски сборник”. Проектът се осъществява съвместно от Център по българистика и балкански изследвания “Марин Дринов” и издателство на БАН “Проф. Марин Дринов”.

Финансирането от Общината е в размер на 1000 евро. Средствата ще бъдат преведени в сметката на Харковски национален университет “Василий Н. Каразин”.

“Дриновски сборник” се издава с цел да се публикуват резултати от съвместни изследвания на учени от България и Украйна по история, етнография, езикознание и фолклористика, както и нови, неизвестни досега документи. През годините този сборник се утвърди като средство за обмяна на опит и провеждане на съвместни срещи, които продължават традициите в научното сътрудничество между академичните общности на двете страни – нещо, което ни завеща проф. Марин Дринов преди век.

По повод 100-годишнината от смъртта на патрона на Българската академия на науките и дългогодишен професор в Харковския университет Марин Дринов, в Украйна е открит Център по българистика и балкански изследвания. Всяка година този център редактира и издава съвместно с БАН “Дриновски сборник”, който съдържа разработки на учени от взаимен интерес за двете държави. По силата на сключения договор през 2007 година, Община Панагюрище ежегодно подпомага финансово издаването на сборника.