Идентификация



Община Панагюрище определи стипендиите и стимулите за деца и ученици с изявени дарби Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

снимка архив

Известни са децата и учениците с изявени дарби от община Панагюрище, които ще получат подкрепа за постиженията си през годината.

Общо 184 искания бяха подадени за разглеждане в Общинска администрация – Панагюрище. Те бяха разгледани от Комисия в състав – председател Нора Кунчева, директор Дирекция “Образование, култура, социални и младежки дейности” в Община Панагюрище и членове: Нонка Филина – главен експерт “Социални дейности”, Недялка Наплатанова – председател на постоянната комисия по образование, култура, спортни и младежки дейности при Общински съвет, Юлия Богоева преподавател по музика и Георги Атанасов – управител на “Спортни имоти”.

Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, със Заповед №454 от 7 юли 2014 година, утвърди списъка за 2014 година за финансова подкрепа, съобразно изискванията на Наредбата и Правилника за условията и реда за осъществяване на закрила на деца и ученици с изявени дарби.

За първи път тази година Общината връчва три стипендии в областите наука, изкуство и спорт, които са в размер на 75 лева, месечно, за период от една година. При спазване на чл. 14 от Правилника за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби от Община Панагюрище, за завоювани призови места през последните 12 месеца. Носители на стипендиите са: в областта на науката и техниката Радина Костадинова за първо място в областен кръг на Олимпиада по химия (последен кръг) и втори резултат в групата 7-12 клас на Олимпиадата по химия за 2014 година и първо място на конкурс “Водата – извор на живота” за 2013 година; в областта на изкуството Габриела Шкодрева – първо място на международен конкурс “Орфеева дарба” в София, първо място в Родолюбие`2014, второ място в международен конкурс “Изгряват звезди” в Петрич, първо място в Родолюбие`2013; в областта на спорта Никола Петкански за завоювани първи места на Държавно първенство по самбо за юноши младша възраст за 2013 и за 2014 година.

Община Панагюрище връчва още две едногодишни стипендии – по 135 лева на месец за всяка. Едната е на Нелина Петришка – първо място ученически игри по тенис на маса - индивидуално, първо място смесени двойки Държавно първенство по тенис на маса и първо място Олимпийски надежди. Втората стипендия е на Иван Хърков – първо място в Държавен личен отборен шампионат по самбо - София, трето място на Европейско първенство по самбо в Гърция за 2013 година и първо място ДЛОШ по самбо и трето място на Световно първенство по самбо в Испания за 2014 година.

Присъдени са и 167 индивидуални стипендии за еднократно подпомагане в различните области – наука и техника, изкуство и спорт. Общият размер на стипендиите и стимулите за финансова подкрепа е 13 960 лева.

През 2014 година ще има още един прием на искания за финансово подпомагане на деца и ученици с изявени дарби от община Панагюрище. През месец октомври в Общинска администрация – Панагюрище ще се приемат нови искания, а комисията ще заседава в началото на месец ноември.

Проект "Звезден клас" се реализира с изключителната подкрепа на "Асарел-Медет" АД, които удвояват средствата от Общинската субсидия за трета поредна година по силата на Дарителски договор и на "Оптикс" АД, които за първа година стават част от инициативата.

Последно променен на Вторник, 08 Юли 2014 10:29