Идентификация



За трета поредна година Юнска седмица на изкуствата в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

снимка архив 2012 г.

Община Панагюрище организира за трета поредна година Юнска седмица на изкуствата “Вдъхновение, настроение, красота”. Инициативата ще се реализира в периода 9-13 юни, включително.

Официалното откриване ще бъде на 9 юни 2014 година от 17:30 часа в изложбената зала на Театър Дом-паметник, Панагюрище, с изложбата “Полихромно – монохромно”, съставена от творби в категориите живопис, графика и рисунка на младите панагюрски художници Петя Узунова и Николай Радулов. Петя Узунова е докторант първа година в научна специалност "Методика на обучението по изобразително изкуство" в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. В същото учебно заведение през 2013 година завършва магистърска степен в специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство със специализация Графика. Николай Радулов е трета година докторант в научна специалност "Методика на обучението по изобразително изкуство" в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Носител е на наградата Творец на годината за 2012 година. Член е на Дружеството на пловдивските художници. До момента има реализирани две самостоятелни изложби – в Пловдив и Панагюрище. През 2011 година реализира скулптурна композиция посветена на 100-годишнината от основаването на село Панагюрски колонии. Има участия в много общи художествени изложби. Някои негови произведения са в частни колекции в страната и чужбина.

Същата вечер, на 9 юни от 19:00 часа, любителите на балетното изкуство ще могат да се насладят на постановките “Ромео и Жулиета” по музика на П.И.Чайковски и “Полет към светлината” по музика на Чайковски, Гершуин, Масне, Пиацола и Росини, представени от Държавна опера – Русе. Към настоящия момент това е най-гледаният балетен спектакъл в страната ни. Хореографията е на прима балерината Силвия Томова. Декорите и костюмите са дело на неповторимия световноизвестен художник от Италия Салваторе Русо, поставял с голям успех и многократно в най-големите оперни театри в Италия и по света. В първата част на балетната вечер на сцената ще се разиграе историята на Ромео и Жулиета - разказвана и пресъздавана, обичана и търсена, преоткривана и преповтаряна във времето. Във втората част зрителите ще преживеят още една истинска наслада за сетивата със спектакъла “Полет към светлината”, в който участва цялата балетна трупа на Държавна опера - Русе.

На 10 юни 2014 година от 18:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник, Панагюрище класовете от Обединената школа по изкуствата “Евгений Зумпалов” ще представят своя годишен концерт “Полет към изкуството”. В концерта ще се включат възпитаниците на Юлия Богоева от класа по пеене и пиано, на Нона Немигенчева от класа по пеене, на Величка Маслева от класа по пиано, синтезатор и акордеон, на Жана Райнова от класа по пеене и пиано, на Пепа Филина от класа по цигулка, китара и солфеж и на Стоил Атанасов от класа по китара и барабани.

В сряда, на 11 юни 2014 година, от 19:00 часа, на сцената на Народно читалище “Виделина–1865” в Панагюрище ще се играе спектакъла “Големанов” по Ст.Л.Костов. Постановката е на Дочка Кацарева, сценографията – на Ирина Пелтекова. Художник на декора е Нистор Хаинов. Озвучител на спектакъла е Марин Карамаринов. В ролите на героите ще влязат самодейците от театралната формация при читалището Стефан Рапонджиев, Юлия Богоева, Таня Ракова, Мирослав Цветков, Цветелина Чардакова, Мартин Петков, Нина Кехайова, Соня Филина, Донна Елшишка, Иван Кузманов, Стоян Цацов, Владислав Влайков, Веселина Браткова, Нелина Скачкова.

Книгата “От близкото и далечно минало на Панагюрище” на Атанас Сугарев ще бъде презентирана от доц. д-р Атанас Шопов на 12 юни 2014 година от 17:30 часа в Исторически музей – Панагюрище. Книгата е на издателство “Панорама+плюс” – София. Издадена е с финансовата подкрепа на Община Панагюрище по Проект за стимулиране на местни творци – “Панагюрище – духовност и творчество в едно”. “От близкото и далечно минало на Панагюрище” представлява сборник с краеведчески изследвания за историята и фолклора на Панагюрище и Панагюрския край. Подготвен е въз основа на печатни и архивни материали на една от емблематичните фигури на духовния живот в града – Атанас Сугарев (1898 – 1987), наричан с обич и уважение от съвременниците си Учителя.

Тази година Юнската седмица на изкуствата ще завърши на 13 юни 2014 година от 19:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник, Панагюрище със спектакъла “Крадецът на праскови” по едноименното произведение на Емилиян Станев, представен от Народен театър “Иван Вазов”. Драматизацията и постановката са на Бойко Илиев, сценографията – на Нина Пашова, музиката е на Иван Лечев. В спектакъла “Крадецът на праскови” участват Мариус Донкин, Аня Пенчева, Юлиан Вергов, Стоян Пепеланов, Марин Янев, Ванча Дойчева.

Последно променен на Петък, 06 Юни 2014 22:29