Идентификация



Заключителна пресконференция по проект “Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Панагюрище” Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

В Община Панагюрище се проведе Заключителна пресконференция по повод приключване изпълнението на проект “Изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие - град Панагюрище”, който се реализира по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г., Инвестираме във Вашето бъдеще и е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Схемата за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ е BG161PO001-1.4.07/2010, Приоритетна ос 1: “Устойчиво и интегрирано градско развитие”, ОПЕРАЦИЯ 1.4 “Подобряване на физическата среда и превенция на риска”. Ръководител на проекта е арх. Николай Младенов, счетоводител – Паца Матанова, изпълнител е “Инвестиционно проектиране” ООД, публичността е реализирана от СД “Раум”, а независимият одит е на Иванка Желева.

На пресконференцията присъства ръководството на община Панагюрище, председателят на Общински съвет, общински съветници, служители на Общинска администрация, граждани и представители на местните медии.

Ръководителят на проекта, гл. арх. Младенов, очерта основните цели, а представители на изпълнителя “Инвестиционно проектиране” ООД запознаха присъстващите с различните етапи при реализирането му и крайния резултат.

Интегрираният план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР) представлява съвкупност от свързани във времето и пространството проекти, действия и инвестиционни намерения, които са прилагат в определени градски зони за въздействие. Той интегрира политики и обединява разнородни участници за тяхното съвместно провеждане, като допринася за реализация на визията и стратегията за развитие на град Панагюрище до 20120 година.

Основна цел на ИПГВР е повишаване качеството на живот чрез създаване на интегрирана планова основа за трайно подобряване на социалните, икономическите, физическите и екологичните характеристики на града с дългосрочно положително въздействие върху жителите му.

През първия етап от разработването на плана са изготвени Целеви и проблемен анализ на настоящата ситуация. Определени и одобрени от местната общност и от Управляващия орган на Оперативната програма са три зони за въздействие в строителните граници на град Панагюрище, както и Визия за развитието на града до 2020 година. Определените три зони за въздействие са както следва:

- Зона с преобладаващ социален характер, заемаща площ от 124,15 ха, което представлява 29,16% от територията на град Панагюрище. Населението в зоната е 7 786 жители, от които 3 865 са мъже и 3 921 са жени, което представлява 44,28% от общото население на града.

- Зона с потенциал за икономическо развитие с площ 54,09 ха, което е 12,70% от територията на града.

- Зона на публични функции с висока обществена значимост, която е с площ от 72,39 ха или 17,00% от територията на град Панагюрище. Населението в зоната е 1 555 жители, от които 765 са мъже и 790 са жени, което представлява 8,84% от населението на града.

Визията за развитието на град Панагюрище в периода 2014-2020 година е той да се развива устойчиво с координация на интегрирани политики, насочени към физическото обновяване на средата, икономически растеж и социално приобщаване, осигурявайки по-добри условия за живот и бизнес на местната общност. На базата на силните страни, ресурсите и потенциала си, градът ще повиши своята атрактивност, както по отношение на привличането на инвестиции, така и по отношение на развитието на туризма във всичките му форми.

През втория етап от изготвянето на ИПГВР са определени основната стратегическа цел и приоритетите на плана, както и мерките за постигане на избраната Визия за развитие. Основната стратегическа цел за развитието на град Панагюрище в периода до 2020 година е постигането на устойчива развитие, базирано на физическо обновяване на средата, опазване на околната среда и създаване на условия за икономически растеж и социална интеграция. В тази връзка избраните приоритети за развитие на града са четири.

Приоритет 1: Постигане на устойчиво развитие на територията и подобряване на физическата среда.

Приоритет 2: Развитие и модернизация на техническата инфраструктура и създаване на достъпна среда.

Приоритет 3: Устойчив икономически растеж и създаване на условия за повишаване на конкурентоспособността на местната икономика.

Приоритет 4: Опазване на околната среда и насърчаване на адаптацията към изменението на климата и превенция на риска.

Проектите, заложени за реализиране до 2020 година в ИПГВР на град Панагюрище, са разделени на шест групи:

- Благоустрояване на физическата среда;

- Въвеждане на мерки за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници в обществени и жилищни сгради;

- Оборудване и обзавеждане;

- Рехабилитация на елементите на техническата инфраструктура (улици, водопровод, канализация);

- Подобряване на образователните, социалните и административните услуги, чрез обучения на лицата, заети с тези дейности;

- Повишаване на местната конкурентоспособност, чрез моделиране на предприятията и насърчаване на иновациите.