Идентификация



Община Панагюрище връчва Дриновска стипендия за пета поредна година Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

На 17 октомври за пета поредна година в Панагюрище ще бъде връчена Поименна студентска стипендия «Проф. Марин Дринов» Церемонията ще се състои в къщата музей «Марин Дринов».

За носител на Дриновската стипендия за учебната 2013-2014 година е определена госпожица Иванка Илиева Долджева – студент в Уилбър Райт Колеж, Чикаго, САЩ, специалност „Строителство“.

Поименната студентска стипендия “Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин, чийто житейски път тръгва от Панагюрище. Средствата са подсигурени от “Асарел-Медет” АД по силата на ежегоден дарителски договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда всяка година на млад, талантлив и умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца. Първият български професор по история Марин Дринов, който е член-съосновател и първи председател на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките, завършва образованието си в Русия, подпомогнат от заможни и влиятелни панагюрски общественици. Студентската стипендия, учредена на негово име е знак на преклонение пред делото му и уважение към неговата личност.

Тази година отбелязваме 175 години от рождението на проф. Марин Дринов. Честването на годишнината ще започне с тържествената церемония по връчване на поименната студентска стипендия в родната къща на нашия съгражданин, след което ще се извърши поклонение и ще бъдат поднесени венци и цветя пред бюст-паметника на професора, издигнат в градския парк в Панагюрище. В чест на годишнината от рождението на патрона си, вечерта в Театър Дом-паметник, Панагюрище, ученици, учители и приятели на Основно училище “Проф. Марин Дринов” ще представят спектакъла “Да оцветим света”.

Последно променен на Сряда, 16 Октомври 2013 06:14