Идентификация



Кметът Белишки направи предложения в Деня на диалога Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

 

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки взе участие в проведения в Пазарджик Ден на диалога между законодателната и местната власт. Срещата премина под домакинството на кмета на Пазарджик Тодор Попов и на нея присъстваха депутатите от 13 Пазарджишки многомандатен избирателен район - Гинче Караминова от ПП ГЕРБ, Йордан Младенов, Лазар Попов и Георги Мърков от БСП, Сергей Кичиков от ДПС, областният управител на Пазарджик Иван Йорданов, кметовете на Батак, Пещера, Лесичово, Стрелча, представители на общините Септември и Брацигово, както и представители на неправителствения сектор.

В Деня на диалога бяха поставени редица въпроси, свързани със законодателни промени. По отношение Закона за обществените поръчки беше поискано облекчаване на процедурите и съкращаване на сроковете, както и задължително изискване на гаранции от обжалващите резултата от проведените процедури. Кметовете на общините от Пазарджишка област предложиха за решаване проблемите, свързани с обслужване на населението от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Кметът на Община Панагюрище Никола Белишки постави пред народните представители няколко въпроса: за промяна в Наредбата за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за пътуване по автомобилния транспорт, предвиден в нормативни актове за определени категории пътници, в частта - възрастовата граница на учениците да бъде увеличена – от 1 до 12 клас, а не както е сега действащата нормативна уредба – от 1 до 7 клас; за поставяне на краен срок по чл. 19 от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и във връзка с § 27 ал.2 от преходните и заключителни разпоредби на същия, т.е. да се сложи краен срок за възможността за възстановяване на собствеността на земеделски земи в случаите по § 27 ал.2 (напр. да се фиксира – 31.12.2014 година), като по този начин общините ще могат да се разпореждат с тези земи; за промяна в Закона за устройство на територията - преразглеждане на въпроса за премахване на незаконните строежи ІV, V и VІ категория от общинските администрации.

Денят на диалога между законодателната и местната власт е традиционна инициатива на Националното сдружение на общините в Република България. В един и същи ден (последният понеделник на месец септември) във всички 28 областни центрове се провеждат дискусии по общ дневен ред между народните представители от съответния район, кметове, общински съветници, граждани, медии. Целта при тези срещи е да бъдат споделени проблеми от местно значение и да се търси решаването им на ниво централна законодателна власт.