Идентификация



С почит към будителите Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


Денят на народните будители възниква в трудно време на духовна разруха след Първата световна война. В такъв момент българите избират опита на своето общество и за пореден път се вглеждат в най-светлите имена на духовното ни минало. Търсят съприкосновение с онези самоотвержени личности, които в безперспективно време с мощта на своята мисъл са връщали равновесието и духовната стабилност на народа.

Днес, 1 ноември – Денят на народните будители, в община Панагюрище се почита делото на нашите просветители, книжовници, революционери, чиито дела дават упование и вдъхновение, в миналото и настоящето и задават посоката на нашето бъдеще, съхранявайки здравината на българския дух.




Сборни групи от училища, детски градини, читалища и културни институции положиха цветя на паметниците в град Панагюрище: на паметника на Георги Бенковски, на Райна Княгиня, на Панайот Волов, на Павел Бобеков; на бюст-паметника на Георги Икономов, на Крайчо Самоходов, на Орчо Войвода, на проф. Марин Дринов, на Нешо Бончев, на Георги Бенковски, на Захари Стоянов, на Павел Делирадев; на Паметника на панагюрци, загинали във войните за национално обединение на България; на паметната плоча на Васил Левски и на Стоил Финджеков; на Стената на славата в Исторически музей – Панагюрище; в село Оборище: на паметниците на загиналите в Руско-турската освободителна война и на бюст-паметника на Димитър Коклев; в село Поибрене – на бюст-паметника на Делчо Уливеров и на Свещ. Недельо Иванов; в село Баня – на паметника на поп Груйо Бански; в село Бъта – на бюст-паметника на Ненчо Върбанов; в село Попинци – на паметника на Петър Чардаков.

Младежите от Интеракт клуб – Панагюрище проведоха акция „Събуди будителя в себе си”. На площад „20 април” те предлагаха на минувачите топли напитки в чаши с ликове на български будители и техни мисли.




Във всички детски градини в община Панагюрище се проведе урок по родолюбие – „Да се знае, да се помни...“, за да могат и най-малките да се докоснат до силата на будителството. Множество събития, посветени на цял низ светли имена , събудили с писмена народа ни за нов живот към светлина, са проведени в навечерието на 1 ноември в училищата в община Панагюрище. Посещение на културни институции, поднасяне на цветя, рецитали, заснети филми и творчески проекти са само част от „Дни на духовността – посветени на будителството“. Урокът по родолюбие ще продължи и в утрешния учебен ден – 2 ноември -  във всички училища на територията на община Панагюрище с филма-рецитал на актьора Георги Радомиров  „ЧАДА НА БАЛКАНА“, който ще бъде представен в  училищните образователни платформи.

Събитията включени в „Дни на духовността – посветени на будителството“, ще финализират на 8 ноември с честване на юбилейна годишнина – 180 години от рождението на Свещеник Недельо Иванов, с мащабни инициативи през целия ден.

Община Панагюрище благодари на всички учители, културни дейци, общественици, личности, които не спират с вдъхновение да будят самосъзнанието ни днес.

Последно променен на Вторник, 01 Ноември 2022 14:17