Идентификация



Панагюрище отбелязва 137 години от обявяването на Съединението в града Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


Днес, 2 септември, на площад „20 април” Панагюрище отбеляза 137 години от обявяването на Съединението в града.

Честването започна под  звуците на химн на Република България с ритуално издигане на националния флаг от кмета на община Панагюрище, г-н Никола Белишки.

Поклонението  започна с  благодарствен молебен, отслужен от свещеник Румен Стоименов от Панагюрска духовна околия.

Основни моменти, от бунта на панагюрци, който поставя началото на обединението припомни Методи Навущанов - уредник на Исторически музей, град Панагюрище:

„… И така преди 137 години на днешния ден – 2 септември България изживява един от миговете на триумф в своята хилядолетна и пълна с превратности история, първата съединистка акция, която е проведена в Панагюрище и запалва искрата за отхвърляне на Берлинския договор.

Тези събития заварват Захари Стоянов в Пазарджик. Той веднага изпраща съобщение, за да се напечата във в. „Борба”: „В Панагюрище, главният лагер на Бенковски, местото, дето изгърмеха най-напред черешовите топове, вчера на 2 т. м. се извикало: Долу Румелия! Гърмежите на 40 пушки поздравили тези високопатриотични думи; арестували няколко души, народът затворил дюкяните си и отишъл да освободи затворените. Населението поздравлява Панагюрци… Камбаните бият! …Костите на Бенковски, на Волов, на Икономов и на други, тържествуват!...“



В знак на признателност към подвига на дедите ни, дали живота си за свободата и съединението на нацията беше запазено едноминутно мълчание и пред паметната плоча  бяха поднесени венци и цветя от: Общински съвет – Панагюрище, кметът на община Панагюрище, Общинското ръководство на политическа партия БСП, Исторически музей - Панагюрище, Градска библиотека „Стоян Дринов“ - Панагюрище, Център за подкрепа за личностно развитие - Панагюрище, Ротари клуб – Панагюрище, „Асарел Медет” АД и признателни граждани.

Последно променен на Петък, 02 Септември 2022 14:06