Идентификация



Прожекция на филма „БОТЕВ“ в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


Дългоочакваният игрален филм за Христо Ботев „БОТЕВ“, създаден в партньорство с Българска национална телевизия, излезе на екран в кината в цялата страна от деня на националния празник на България 3 март.

Филмът проследява събитията от 1876 година. След пет робски столетия българите са изправени пред съдбоносен избор - или свобода, или смърт! Шепа млади революционери се събират на свободна румънска земя и съставят план на освобождението на поробена България чрез въстание, подготвено от вътрешните комитети и подпомогнато от емиграцията. Христо Ботев, поет, вестникар и учител, захвърля перото и повежда двеста юнаци на помощ на своите въстанали братя.

Режисьор е Максим Генчев, който е автор и на сценария заедно с Десислава Ковачева.

В ролята на Ботев е младият актьор Деян Жеков, който пресъздава образа с огромна отговорност и вдъхновение. Впечатляваща е и физическата му прилика с поета и революционер.

В ролята на Стефан Стамболов се превъплъщава актьорът Филип Филипов, Симеон Гълъбов играе Георги Обретенов, Георги Кадурин е владиката Панарет Рашев, Неда Спасова е в образа на Венета – любимата на Ботев, Атанас Петков играе Станю Хитров, Веселин Плачков ще видим като Бенковски, в ролята на Любен Каравелов дебютира Владимир Солаков, а Ники Илиев се превъплъщава в душманина на Ботев на име Джам Бол. Самият Максим Генчев играе чорбаджи Симов.

Лентата показва неизвестни факти от биографията на големия поет-революционер и си поставя за цел да напомни на обществеността за величието на неговия подвиг.

За почитателите на седмото изкуство Община Панагюрище успя да организира прожекция на филма в града ни на 12 април (вторник), от 18:00 часа в Театър Дом-паметник.


Последно променен на Сряда, 06 Април 2022 13:24