Идентификация



Стартиране на дейности по проект „Активни граждани за енергийно независими общини“ Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


На 16.02.2022 г., в Община Панагюрище бе представен проект „Активни граждани за енергийно независими общини“.

Водеща организация на проекта е „Асоциация на българските градове и региони” АБГР, а нейни партньори са „Институт по предприемачество, устойчиво развитие и иновации” (ИПУРИ), „Български Енергиен и Минен Форум“ (БЕМФ) и B16 Urban Energy AS, Осло, Норвегия.

Основната цел на проекта е повишаване на гражданската осведоменост в общините Панагюрище, Костинброд, Трявна и Дряново и енергийната демокрация, посредством колективни действия за подкрепа на енергийния преход.

На събитието присъстваха кметът на Община Панагюрище – г-н Никола Белишки, зам.-кмет г-жа Галина Матанова, председателят на АБГР - г-н Ергин Емин, председателят на БЕМФ - г-н Иван Хиновски, програмният директор на ИПУРИ - г-жа Цвета Димитрова и ръководителят на проекта - г-жа Ралица Маринова, г-н Лучко Македонски – изпълнителен директор на МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово“, експерти на Общинската администрация,  жители и медии.

Темата е изключително актуална и проектът стартира с голям интерес от страна на жителите.

Към момента се провежда проучване във връзка с информираността на местното население относно енергийния преход в четирите общини, участващи в проекта. Анкетата е достъпна на официалните сайтове на Общините и разпространена чрез местните медии.

Целта на проучването е да се оцени капацитетът на общините за създаване на енергийни общности и да бъде предоставена информацията, от която гражданите и заинтересованите страни имат необходимост.

Енергийни общности или енергийни кооперативи са група от хора, които се обединяват и съфинансират изграждането на системa за снабдяване с енергия от възобновяеми енергийни източници. Участници в общността могат да са домакинства, общини, предприятия.

Енергийните общности, намиращи се на територията на Европейския съюз, имат правото да произвеждат, съхраняват, консумират и продават електроенергията, която са произвели. Гражданите, участващи в енергийна общност, се наричат „енергийни граждани" или „просюмъри" (едновременно производители и потребители на енергия).

Проект „Активни граждани за енергийно независими общини“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.


Последно променен на Четвъртък, 17 Февруари 2022 10:45