Идентификация



Панагюрище отбеляза 136 години от Съединението Печат Е-мейл
Написано от Administrator   


alt

Днес, 2-ри септември, по традиция в Панагюрище се честваха 136 години от бунта, поставил началото на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

alt

alt

Благодарствен молебен бе отслужен от Свещеник Антон Стоянов от Панагюрска духовна околия.

alt

Г-н Методи Навущанов – уредник в Исторически музей - Панагюрище, припомни основните моменти, свързани с обявяването на Съединението в Панагюрище:


alt

През пролетта на 1885 година начело на движението за съединение в Панагюрище застават младите революционни дейци: Тодор Симеонов Хаджикирилов – председател, Събко Лулчов Милков – секретар и Андон Ненов Оряшков – касиер.

Стефан Щърбанов си спомня: „Събранията ни през деня и седенките вечер, в бояджийницата на Андон Оряшков, продължаваха без прекъсване с все по-голяма заинтересованост, още повече, че тайно някои талигаджии донасяха от Пловдив вестник „Борба“, който четяхме там скришом и поемахме като попивателни.“

През лятото на 1885 година настроенията и подготовката за борба и за обявяване на съединение стигат своята критична точка. Разработва се конкретен план за въстание през септември същата година. В началото на месеца вълненията в Източна Румелия добиват широк размах. И докато главните дейци на Българския таен централен революционен комитет, начело със Захари Стоянов, все още подготвят и агитират населението в другите населени места на областта, то в правилното време и на правилното място – на 2 - ри септември 1885 година в Панагюрище, горепосочените комитетски дейци - Събко Милков, Андон Оряшков и Тодор Хаджикирилов издигат знамето, започват да гърмят с оръжието си и с възгласите „Долу Румелия!“ и „Да живее Съединението!“ запалват искрата за така дълго чаканото обединение.

Тримата са арестувани от местната румелийска милиция. За много кратко време след това, под звъна на камбаните, пред църквата : „Света Богородица“ се събират близо 2 000 възмутени жители на градеца, някои от които въоръжени. Под техния натиск младежите са освободени, заедно със знамето и оръжието им.

На 4-ти септември на първа страница на вестник „Борба“ Захари Стоянов възторжено пише: „… В Панагюрище, главния лагер на Бенковски, мястото, където изгърмяха най-напред черешовите топчета, вчера на 2-ри того се е извикало „Долу Румелия!“ …. Живейте панагюрци! Костите на Бенковски, на Волова, на Икономова и на други тържествуват.“

От запаления в Панагюрище тлеещ фитил, четири дена по-късно отеква екотът на историческото събитие. На 6-ти септември 1885 година в Пловдив е провъзгласено Съединението – една власт, една държава с българското княжество под скиптъра на княз Александър I Батенберг.

Актът на Съединението е светъл пример как въпреки позициите на Великите сили следва да бъде отстоявана българската национална кауза, пример и за бъдещите поколения!“

В знак на признателност към подвига на дедите ни, дали живота си за свободата и обединението на нацията, на паметната плоча на историческия площад "20-ти април", бяха поднесени венци и цветя от : Общинския съвет – Панагюрище, Кмета на община Панагюрище, Общинското ръководство на политическа партия БСП, Историческия музей - Панагюрище, Военното окръжие - Пазарджик, Центъра за подкрепа за личностно развитие - Панагюрище, Ротари клуб – Панагюрище и „Асарел Медет” АД.

alt

alt


alt

alt

Последно променен на Четвъртък, 02 Септември 2021 13:47